Mudrošću protiv nasilja nad najmudrijama2022-02-03T21:04:05+01:00

Project Description

je projekt usmjeren zaštiti starijih osoba s naglaskom na aktivnosti s ciljem osvješćivanja i prevencije različitih oblika nasilja nad njima.

U skolpu projekta provodi se:

1. Edukacija o pravima starijih osoba

a) Edukacija o ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju sa svrhom sprječavanja njihove zlouporabe (javna predavanja te predavanja u domovima za starije i nemoćne osobe)

b) Edukacija o pravima iz sustava socijalne skrbi (javno predavanje)

c) Brošura o pravima starijih osoba (o ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju)

2. Pravno savjetovanje

vezano za tri područja: nasilje nad starijim osobama, ugovor o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, prava iz sustava socijalne skrbi (provodi se individualno u sjedištu Udruge)

3. Psihološko savjetovanje

za starije osobe koje su žrtve nasilja (provodi se individualno u sjedištu Udruge)

4. Predavanje za osobe koje skrbe za starije osobe

s ciljem prevencije izgaranja (burnouta) kod osoba koje se skrbe o starijim članovima svoje obitelji ili potpisnicima ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju (javno predavanje)

5. Radionice cjeloživotnog učenja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena za starije osobe

a) “Utorak s penzićima“

interaktivne radionice za starije osobe informatičke tematike (održavaju se u prostorijama partnerske organizacije CTK Rijeka, u pravilu posljednjeg utorka u mjesecu u 11 sati).

b) Likovne radionice

za poticanje kreativnosti i socijalne uključenosti starijih osoba; kiparske radionice i radionice akvarela (u domovima za starije i nemoćne osobe). Po završetku radionica bit će organizirana javna izložba.

6. Medijska kampanja osvještavanja javnosti o problemu nasilja nad starijim osobama

a) Izrada promotivnog videas ciljem osvještavanja javnosti o nasilju nad starijim osobama; video će se distribuirati putem društvenih mreža i mrežnih stranica prijavitelja, partnera i suradnika.

b) Kampanja osvještavanja -tiskom i distribucijom promotivnog materijala (plakati/letci/tiskani materijal) djelovat će se na osvještavanja šire javnosti o problemu nasilja nad starijim osobama.

SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava projekt provodi u partnerstvu s CTK Rijeka, Centrom za osnaživanje djece i odraslih – ELAN savjetovanje, Centrom za socijalnu skrb Rijeka, Domom za starije osobe “Kantrida” Rijeka, Domom za starije osobe “Volosko” Opatija i u suradnji s Domom za starije osobe “Mali Kartec” Krk.

Projekt finacira Ministarstvoza demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Brošuru o ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju možete preuzeti na sljedećem linku: Preuzmi brošuru

ENGLISH

NAJNOVIJE VIJESTI

Budite u toku, s nama

1203, 2024

Znanjem do društvene promjene!

Jedan od temeljnih programa Udruge je Prevencije i edukacija, nastao s ciljem doprinosa smanjenju pojavnosti nasilja u budućnosti. Iskustvo našeg rada usmjerilo nas je prema zaključku da je, osim direktnog rada sa žrtvama nasilja, jednako Pročitaj više...

Skip to content