Dana 22. 9. 2017. godine Udruga za zaštitu obitelji – Rijeka, Odjel za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Rijeci, Caritasov dom za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja Sv. Ana i SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava u suradnji s Odjelom prevencije Policijske uprave primorsko – goranske obilježili su Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 2004. godine kada ga je Hrvatski sabor proglasio u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22.9.1999. godine. Tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio je suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Harju Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Osuđen je na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina.

Obilježavanje je započelo okupljanjem ispred Informativnog centra za prevenciju kriminaliteta, a malo prije podneva krenuli smo prema štandu na Korzu na kojem su za potrebe obilježavanja navedenog dana bili postavljeni informativni materijali koji su se dijeliti građankama i građanima. U 12,05 sati pušteni su crni baloni, a prije samog puštanja izveden je svojevrsni performans. Njime se skrenula pažnja javnosti na važne statističke pokazatelje o nasilju nad ženama te istaknula činjenica da se ne radi o pukim brojkama, već o ljudskim životima. Iz istog je razloga ovogodišnja akcija nosila naziv “Životi, a ne brojevi”. Prije samih aktivnosti održana je press konferencija na kojoj je svaka od prisutnih organizacija predstavila usluge koje pruža žrtvama nasilja odnosno nasilja u obitelji.