U ponedjeljak, 13. veljače, u predvečernjim je satima održana prva ovogodišnja Ženska kružnica, na kojoj je prijateljica Udruge Mia Rogić govorila o endometriozi. 

 

 

Ženska je kružnica feministički prostor koji su SOS-ovke otvorile kako bi različite žene mogle u slobodi i sestrinstvu razmjenjivati iskustva i učiti jedna od druge. Kružnica je imala svoje generalne probe u 2022. godini, no prvi službeni susret održao se 13. veljače 2023. godine u prostoru naše Udruge. Mia Rogić, psihologinja s iskustvom endometrioze, govorila je o odnosu ginekološke struke prema ženama u slučajevima kada boluju od endometrioze. Ovo je stanje prouzrokovano time što se sluznica maternice, ili endometrij, premješta na vanjsku stranu maternice – gdje ne bi trebala biti. Otamo se može širiti i na druge organe. Neki od simptoma endometrioze mogu biti: izrazito bolne menstruacije, umor, bolovi za vrijeme seksa, grčevi u nogama… Mia je s nama podijelila iskustva s procesom dijagnostike, tjelesne senzacije i smetnje, povijest endometrioze od Antike do danas i njenu percepciju unutar medicinske struke.

 

Zanimaju te feminističke teme i želiš siguran prostor u kojem možeš raspravljati o intimnim i političkim temama? Pridruži nam se na nekoj od ženskih kružnica! Prati nas na Facebooku i Instagramu ili nam piši na centar@sos-rijeka.org