Četvrta generacija studentica (i jednog studenta) uspješno je položila kolegij „Rod, seksualnost i identiteti – od opresije do ravnopravnosti“, koji se provodio u zimskom semestru akademske godine 2022./2023.

Kolegij se izvodio na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci u suradnji Centra za ženske studije FFRI s riječkim udrugama LORI, PaRiter i SOS Rijeka, gdje su studentice stjecale dodatna znanja i vještine u području rodne ravnopravnosti, LGBTI ljudskih prava, rodno uvjetovanog nasilja te povezanih tema. 

Ove su se godine za pripremu i izvođenje završnog zadatka u našoj udruzi odlučile tri studentice – Klementina Jurada, Katarina Zovko i Nikolina Ćurić, buduće pedagoginje. Njihov je zadatak bio osmisliti, pripremiti te provesti radionicu na temu koja je i više nego potrebna – nasilje u intimnim vezama mladih. Radionica je održana u suradnji s Domom učenika Sušak, s kojim naša udruga već godinama vrlo uspješno surađuje. U utorak, 24. siječnja 2023 u Domu se okupila zainteresirana, elokventna i nadasve inteligentna mlada ekipa, spremna na raspravu i kritičko promišljanje o temi s kojom se često u svojoj okolini susreću. Vrijeme nam je proletilo u raspravi, debati, dijeljenju stavova i smijehu, a studentice su ispit položile s najvišim pohvalama! 

Neka od pitanja o kojima su mladi imali prilike raspraviti tijekom radionice, te o kojima i vas pozivamo da promislite, jesu: je li ljubomora znak ljubavi,  je li pregledavanje mobitela očekivano i dobrodošlo u vezama mladih, je li osoba dužna imati seksualne odnose sa svojim partnerom/icom, je li u redu da partner/ica zahtjeva promjenu profilne fotografije na društvenim
mrežama, tj. stavljanje slike koja ih prikazuje kao par tako da drugi znaju da su u vezi, mora li se na poruke odgovarati istog trena, je li prihvatljivo da partneri jedno drugome određuju s kim se smiju ili ne smiju družiti… 

Iz refleksivnih dnevnika koje su nam Nikolina, Klementina i Katarina poslale nakon izvršenog zadatka, slobodne smo zaključiti da je i njima bilo ugodno tijekom pohađanja kolegija u SOS Rijeka: 

Drago mi je da smo izabrale SOS kao organizaciju u kojoj želimo izvršiti zadatak jer su nam mentorice bile pune podrške tijekom pripremanja radionice, davale su nam savjete i smjernice za rad te konstruktivne povratne informacije nakon prve probe u prostoru SOS-a. 

Tijekom održavanja radionice osjećala sam se izrazito ugodno, usuđujem se reći čak ponosno jer su se učenici uključivali u radionicu, iznosili svoje stavove, kvalitetno argumentirali… 

Ono što je olakšavalo cijelu radionicu, ali i njezinu pripremu jest činjenica da sam znala da su s nama Tina i Greta te da su nam od početka dale slobodu da odaberemo ono s čime ćemo se mi osjećati najugodnije, a sve tri smo znale da uvijek možemo dobiti njihovu podršku i korisne savjete. Svi savjeti koje smo dobile su bili izrazito korisni i konstruktivni pa ni u jednom trenutku pripreme radionice nisam bila zbunjena ili obeshrabrena.

 

Ovaj kolegij dio je C modula, dakle on je communis (eksterni), što znači da ga mogu upisati svi/e zainteresirani/e studenti/ice Sveučilišta u Rijeci diplomskih studija (1. i 2. godina) te studenti/ice 4. i 5. godine integriranih studija. Nositeljica kolegija je profesorica Brigita Miloš. Više informacija pronađite ovdje