Akcija “Zajedno – protiv nasilja!” provodila se povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (25. studeni) koji se obilježava svake godine u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabel u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Cilj akcije bio je poslati poruku javnosti da nasilje nije privatan problem te da se svi zajedno moramo protiv njega boriti! Stoga smo u petak, 25.11.2016. u kafićima koji su pristali na suradnju zalijepile plakate s unutrašnje strane vrata ženskih zahoda.

Kafići u kojima smo zalijepile plakate su:

kolaz-kafici

Na taj način omogućilo se ženama svih dobnih skupina da se na neformalan način i u privatnosti informiraju o problematici nasilja prema ženama – naime, plakati sadrže pozitivne poruke nenasilja te informaciju kome se obratiti za pomoć.

O ozbiljnosti situacije govori i podatak da je od početka ove godine u Hrvatskoj čak 16 žena ubijeno od strane njihovih partnera, supružnika i bliskih članova obitelji, a u samo posljednja dva mjeseca ubijene su četiri žene!

Također, podsjećamo da Hrvatska još uvijek nije ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija), čime bi se obvezala poduzeti konkretnije korake protiv nasilja prema ženama.

25-nacionalni-dan-borbe-pnnz