U sklopu građanske akcije “Ovdje živi tolerancija” naši volonteri svojim tekstovima pričaju o svojim promišljanijma o toleranciji. U nastavku možete pročitati tekst naše volonterke Hane Galogaže.

 

TOLERIRATI ILI PODNOSITI

Tolerancija. Jedna jaaako lijepa riječ koja podrazumijeva brojna značenja kao što su   prihvaćanje, poštivanje različitosti, uvažavanje, solidarnost, suživot, otvorenost,… No, suština te riječi dolazi iz latinskog jezika, odnosno glagola tolerare koji znači podnositi.
Podnošenje nekoga/nečega ne stoji bok uz bok s, rekli bi cinici, romantičnim terminima koje smo malo čas nabrajali. Zapravo se radi o negativnom pojmu. Možda upravo ovdje leži problem netolerancije, odnosno nepodnošenja/netrpeljivosti, koje se javlja u društvu u kojem živimo.
S jedne strane imamo branitelje koji traže nekakva prava koja ona tamo neka skupina građana/građanki uopće ne razumije, s druge imamo one koji su se izborili  da se brakom naziva samo zajednica muškarca i žene, s treće nasilnike koji nemaju razumijevanja za svoju žrtvu, s četvrte strane imamo momke koji mrze momke iz nekog drugog grada samo zato jer ne navijaju za isti nogometni klub. Pa, dobro, tko je tu lud?!

Koliko je zapravo teško podnositi? Koliko se teško boriti s vlastitim strahom od različitosti? Ili bolje rečeno sa strahom od izlaska iz vlastite „sigurne zone“? Upravo strah rađa pojave kao što su odbojnost, netrpeljivost ili neprijateljstvo, te podmeće nogu toleranciji i svim onim romantičnim pojmovima iz uvoda.

Ukoliko želimo biti slobodni, a vjerujem da je to ono što svatko od nas želi, istovremeno ne možemo narušavati slobodu druge osobe. Želimo li se držati vlastitih uvjerenja, moramo biti spremni prihvatiti da uvjerenja imamo svi. I da ona nužno nisu ista.

I moje posljednje pitanje, zašto ljudi zagovaraju toleranciju? Zašto je to toliko popularno?

Zato što se ne radi samo o moralnoj obavezi, već i političkom i pravnom preduvjetu za razvoj kulture mira, priznavanje ljudskih prava i temeljnih sloboda.

„Ovdje živi tolerancija“ je građanska akcija koju organizira SOS telefon – grad Rijeka s ciljem podizanja svijesti o važnosti tolerancije i nenasilja u lokalnoj zajednici. Projekt financira Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.