SOS telefon – grad Rijeka provodi građansku akciju naziva „Ovdje živi tolerancija“ s ciljem osvještavanja naših sugrađana o važnosti tolerancije i nenasilja. U nastavku možete pročitati kako važnost volontiranja u lokalnoj zajednici vidi Marta Grahovac, veoma aktivna volonterka Udruge koja svoje dragocjene sate poklanja Udruzi volontirajući na SOS liniji pomoći za žrtve nasilja. Ova građanska akcija provodi se zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Zašto volontiram?
Sve je počelo prije 3 godine, kada sam diplomirala. Obzirom da nisam radila, imala sam slobodno vrijeme koje sam htjela kvalitetno upotpuniti. Kada kažem kvalitetno, onda mislim na nekakav koristan rad za mene i zajednicu.
Volontiranje me izgradilo. Upoznala sam mnoštvo ljudi. Gdje god da se volontira, osjeća se pozitivna atmosfera jer smo tu s istim ciljem: da damo nešto od sebe kako bi poboljšali svijet. Tako je i u SOS telefonu, gdje volontiram od prosinca 2013. godine. Imala sam želju da negdje dugoročno volontiram, da mijenjam okolinu svojim trudom i zalaganjem i sad imam priliku to raditi. Od nedavno sam i članica Upravnog odbora što mi je izuzetna čast. Volim ovu Udrugu i sve ljude u njoj. Zajedno se trudimo da poboljšamo svijet i potaknemo ljude na bolje razmišljanje i toleranciju. Za sada nam izvrsno ide! Imamo puno projekata na kojima radimo, a vjerujem da će i budućnost biti takva.
U svakom slučaju, volontiranje je divno iskustvo za mene. To je moj stil života i to je nešto što ću raditi cijeli svoj život. Razmislite malo o tome što želite. Ukoliko želite neke promjene, pokušajtve vi biti ta promjena koju želite vidjeti. Možda će to krenuti volontiranjem, a možda nekim drugim putem. Važno je raditi na sebi i okolini i promjena će zasigurno vrlo brzo biti vidljiva.

Marta Grahovac

Ukoliko ste i Vi žrtva ili svjedok nasilja, potrebne su Vam pomoć i podrška ili samo razgovor – nazovite nas svakim danom od 17 do 20 sati na 051/211-888