POZIV NA JAVNO PREDAVANJE
„Svaka knjiga je knjiga koja pomaže – Mogućnosti primjene literature u radu s djecom i mladima rizičnoga ponašanja “

18. ožujka 2015. u 17 sati
Gradska vijećnica, Korzo 16, Rijeka

U sklopu projekta „Ljubav voli, a ne boli“ udruga SOS telefon – grad Rijeka, uz financiranje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta organizira predavanje za građane s temom „Svaka knjiga je knjiga koja pomaže – Mogućnosti primjene literature u radu s djecom i mladima rizičnoga ponašanja “. Predavanje će održati mr. sc. Ivana Bašić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti koja je ujedno i stručnjakinja za biblioterapiju i logopedagogiju.

Biblioterapija je ciljana upotreba pisane ili govorene riječi da se izazove liječenje, razvoj ili transformacija, neka pozitivna promjena u ljudskom biću. Utjecaj riječi na čovjekove emocije i psihu opisivao je još Aristotel pišući o katarzi, svojevrsnom pročišćenju (od) emocija koje izaziva tragedija. Riječ biblioterapija složenica je od riječi biblion – knjiga i therapeia – liječenje. Doslovno prevođenje dovodi nas do termina liječenje knjigom. Gledano mnogo šire, biblioterapija je vrlo stara disciplina, ako je promatramo kao jedan od tradicionalnih načina liječenja govorenom ili pisanom riječi.

Osnovni ciljevi predavanja su upoznati sudionike s osnovama biblioterapijskog pristupa u odabiru tekstova važnih za uspostavljanje komunikacije s djecom i mladima rizičnoga ponašanja. U predavanju će biti govora o važnosti metafore s naglaskom na metaforičkom značenju vremensko-prostornih i uzročno-posljedičnih odnosa koji oblikuju karaktere i njihove postupke. Sudionici će istraživati ponuđene tekstove prema metodičkom obrascu za samostalnu pripremu s ciljem da se osamostale u prvim koracima stjecanja povjerenja u vlastitu procjenu vrijednosti tekstova za uspostavljanje komunikacije s korisnicima.

Na predavanju će se govoriti i o tome kako knjigama i čitanjem možemo pomoći sami sebi, ali kako pisanu i govorenu riječ možemo koristiti u radu i pomaganju drugim ljudima. Predavanje je namijenjeno stručnjacima u području psihoterapije i rada s ljudima, ali i svim građanima koji vole čitanje (ili će ga tek zavoljeti).

Nadamo se da se vidimo u što većem broju.