Danas, 15. svibnja, obilježavamo Dan obitelji koji za cilj ima osvijestiti značaj obitelji.
Obitelj može biti jedan od najvažnijih i najdragocjenijih dijelova našeg osobnog i društvenog života. Ona može služiti kao inspiracija i kompas, pružati nam osjećaj pripadnosti i sigurnosti. Mogla bi biti mjesto gdje učimo o bezuvjetnoj ljubavi, prihvaćanju i suosjećanju, gdje dijelimo svoje uspjehe i neuspjehe, svoje radosti i tuge, mjesto gdje nas uvijek čeka netko tko će nas podržati i voljeti bez obzira na sve. U obiteljima s djecom, takva obiteljska dinamika pomaže da ona usvoje zrele obrasce komunikacije i ponašanja te imaju priliku razviti osjećaj vlastite vrijednosti i ljubavi prema sebi a time i priliku ostvariti vlastite potencijale.
Snažne obitelji osnova su i snažne zajednice i društva! Želimo graditi društvo koje prihvaća različite obitelji, a da bi to postigli – moramo jačati obitelji da prihvaćaju različitosti unutar sebe. Međutim, rijetko koja obitelj je savršena. Mnoge od nas se suočavaju i s nasiljem u obitelji. Kada je tako, umjesto da obiteljski dom bude sigurno i poticajno okruženje ispunjeno srećom i zadovoljstvom, mnoge obitelji postaju okrutno mjesto gdje su ljudi ponižavani i zlostavljani od strane drugih članova obitelji. Zato je važno podsjetiti se da obitelj ne bi trebala biti mjesto nasilja i boli, već ljubavi i podrške. Odgovornost je svih nas pružanje podrške onima koji se bore s nasiljem u svojim obiteljima, kako bi mogle pronaći sigurnost i pomoć. Neka ovaj dan obitelji bude podsjetnik da trebamo nastojati graditi zdrave i podržavajuće obiteljske odnose i dati sve od sebe da bližnje zaštitimo od nasilja. I još – ujedinimo se u borbi protiv nasilja u obitelji i pružimo podršku onima koji se suočavaju s njime!
Kao udruga koja se primarno bavi suzbijanjem rodno uvjetovanog nasilja, smatramo iznimno bitnim podizati svijest javnosti o važnosti djelovanja društva u korist obitelji te poticati odgovorno roditeljstvo, a kako bismo zaštitili one najranjivije među nama. Ako želimo stvoriti bolje društvo moramo ponajprije osnažiti naše obitelji. Više detalja o našem radu možete pronaći na našoj mrežnoj stranici. A ako imate dodatnih pitanja možete nam se obratiti svakog radnog dana na broj telefona 051 211 888, putem e-maila pomoc@sos-rijeka.org ili društvenih mreža. U sklopu udruge djeluje Savjetovalište za žrtve obiteljskog, partnerskog i seksualnog nasilja, trenutno jedino na području Primorsko-goranske županije.

Svima želimo sretan Međunarodni dan obitelji!

Tekst je nastao u sklopu projekta Snažne – aktivna podrška jednoroditeljskim obiteljima. Ovaj tekst izrađen je uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Sadržaj ovog teksta u isključivoj je odgovornosti korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta davatelja.