U rujnu smo vas pozvale da zajedno s nama obilježite Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Zbog vremenskih neprilika nismo bile u mogućnosti održati najavljeni performans, ali s obzirom na to da vjerujemo kako je riječ o temi o kojoj je važno progovarati svaki dan u godini, odlučile smo naknadno održati navedeni performans!
Udruga SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava progovorila je o važnosti svakodnevne borbe protiv nasilja nad ženama umjetničkim performansom kojeg je umjetnica Nives Žarković održala 20. listopada od 12 do 16 sati na Korzu (ispred Turističkog informativnog centra). Performans je nastavak autoričinog nagrađivanog rada “Sram te i stid bilo”, a za cilj ima osvijestiti koliko zataškavamo problem nasilja u našem društvu, doslovno guramo nasilje pod tepih i kontinuirano gazimo ženska prava. Autorica je sa izradom svoga umjetničkog rada započela u 12 sati te je rad polako nastajao pred očima javnosti!

O autorici: Nives Žarković rođena je 1994. u Zagrebu. Diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Sudjelovala je na raznim skupnim izložbama: 13. Trijenale hrvatskog kiparstva, Ispod crvenog plašta, Galerija Juraj Klović, Rijeka, Keramički laboratorij II, Izidor Kršnjavi Izložbeni centar, Zagreb, Galerija keramičkih laboratorija II, Juraj Klović, Rijeka, Umjetnost je ženskog roda, festival Mladi glumci u Rijeci. Sudjelovala je u Land Art projektu šetnice u Nacionalnom parku Risnjak. Izrađivala je nagrade za PRO.PR NAGRADE, ETNOFILm festival, Homo si teć. Od 2017. članica je HDLU-a Zagreb.  Na 12. natječaju za nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost 2018. godine proglašena je pobjednicom u kategoriji ‘Za mlade’ za svoj rad „Sram te i stid bilo“.   Više o umjetnici i njenom radu možete pročitati na sljedećim linkovima:

https://lupiga.com/vijesti/rijecka-umjetnica-odgovorila-na-zlostavljacke-poruke-stavila-ih-je-na-crveni-tepih

https://www.kulturpunkt.hr/content/ne-smijemo-okretati-glavu-od-nasilja

Održavanje performansa dio je projektnih aktivnosti koje se provode u sklopu projekata Savjetovalište za žrtve nasilja u obitelji te trogodišnjeg programa Život nakon nasilja – reintegracija žrtava nasilja u obitelji po izlasku iz skloništa. Navedeni projekt i program sufinanciraju Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo pravosuđa i uprave, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija te Mediterranean Women’s Fund.

Ovom prilikom podsjećamo da nam se žrtve nasilja mogu obratiti putem telefona na broj 051 211 888, putem e-maila pomoc@sos-rijeka.org ili na društvenim mrežama!