Podaci Općinskog suda u Rijeci pokazuju da se u 2016. godini više parova razvelo nego oženilo, odnosno 443 para su izrekla „da“ dok je njih 538 potpisalo papire za razvod braka. S druge strane, u udrugu SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, sve nam se češće javljaju parovi koji žele aktivno raditi na svojoj vezi i odnosima.

Ne ulazeći u razloge povećanja stope razvoda braka, odlučile smo organizirati „Školicu za ljubav“, školu u kojoj smo svi učenici, u kojoj učimo jedni od drugih, koja njeguje cjeloživotno obrazovanje i za koju se nadamo da će pomoći svim zainteresiranim parovima da rade na sebi i svom odnosu, a tako indirektno radimo i na zajednici općenito.

„Školica za ljubav“ je otvorena za sve parove, bez obzira na rod i spol partnera, bračni status, dob, duljinu „staža“ veze i zajedničkog života, čak i broj partnera u odnosu. Što smo različitiji, to ćemo bolje učiti nove načine ugodnog i kvalitetnog suživota.

Kroz sedam radionica u sedam tjedana (sedam je čarobni broj u svim bajkama, zar ne?) proći ćemo kroz osnove funkcioniranja u paru, a svi će dobiti mogućnost vježbati na sebi i svojoj vezi. Radionice vode psihologinje i pravnica udruge SOS Rijeka. Iako je ljubav bajkovita, mi smo jako realni pa će se radionice dotaknuti i dijela kada ne živimo samo u i od ljubavi i što ako veza pukne.

Okvirni plan radionica je sljedeći:

  1. „Hajde da ludujemo“ : prije svega potrebno je da se upoznamo i da zajedno odredimo što ćemo i kako ćemo. Postavit će se pravila rada u grupi i očekivanja od cijelog ciklusa.
  2. „Ljubav se zove imenom tvojim“ : potražit ćemo odgovor na pitanje tko sam ja, a tko smo mi? Što za mene znači dobra veza, a što za nas znači dobra veza i može li se to dvoje uskladiti?
  3. „Tamo gdje je sve po mom“ : Može li svađa biti dobra? Oko čega se isplati svađati? Kako razgovaramo i čujemo li se kada se slušamo?
  4. „Bube su u glavi“ : istražit ćemo ulogu oba roditelja i zajedništvo u roditeljstvu te na koji način svatko nosi svoju osobnu odgovornost u odgoju djece.
  5. „Ovo mi je škola“ : Veze su strašne, a pravni aspekti još strašniji. Naša pravnica će vam približiti upravo to gledište na zajednički odnos i život (imovina, nasljeđivanje, uređenje zajednice, razvod, skrbništvo, …)
  6. “Oči su ti ocean” : Koliko si značimo i možemo li razvijati bliskost, bez obzira koliko dugo se znamo? Kako da se više međusobno cijenimo i volimo?
  7. „Put ka sreći“ : Svaka školica završava s ocjenama pa ćemo tako i mi sami sebe ocijeniti na kraju – koliko smo napredovali i koliko još možemo.

Cijena Školice iznosi 300,00kn po paru (za svih sedam radionica), a više informacija možete dobiti na broju telefona 051 211 888 ili putem e-maila: centar@sos-rijeka.org