Udruga ”SOS telefon – grad Rijeka” je u ožujku 2016. godine odlučila iskazati svoju dugogodišnju ljubav spram književnosti osnivanjem čitateljskog kluba, u tadašnjem novonastalom procvatu čitateljskih klubova u Rijeci, ali i u ostatku Hrvatske.

Predsjednica Udruge Tina Kovačić tako je kao dijete čitateljskih klubova Gradske knjižnice Rijeka svoju strast prema beletristici nesebično podijelila i s volonterkama ”SOS telefona”, a čija je ženska humanost i društvena osjetljivost, kako kroz volontiranje na telefonskoj liniji Udruge, tako i kroz sudjelovanje u nizu volonterskih akcija, kreativno osmišljenih od strane dopredsjednice Lorene Zec, ali i same Tine, također naišla na pohvale uglednih suradnika i suradnica Udruge iz svakodnevice Grada.

Tina i Lorena tako su svojedobno vođenje kluba prepustile iskusnoj volonterki Doris Rađa… i usput potaknule jedinog volonterka Larija da se u društvu dragih volonterki otisne na nepredvidljivo i ništa manje uzbudljivo putovanje beletrističkim prostranstvima…

Tijekom ljeta 2016. godine Udruga je, nakon podužih dvadeset i pet godina postojanja, promijenila ime pa je čitateljski klub ”Dragi čitaoče”, sve do gašenja u ožujku 2018. godine, ponosno postojao u sklopu udruge SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava.

Novi naziv svakako je obuhvatnije dočarao važnost aktivnosti Udruge u svakodnevnom životu zajednice…

Na knjiško putovanje, osim Tine, Lorene, Doris i Larija, pošle su i volonterke Tatjana Mrvoš, Mirjana Jurišić Brajdić, Jasmina Bijelić, Enesa Kadirić, Antonela Marić, Mirela Pašić, Tatjana Solać Noković i Marta Grahovac te pravnica Iva Čatipović kao tadašnja nova zaposlenica Udruge.

Prilikom rasprave o feminističkom klasiku ”Ponos i predrasude” Jane Austen na putovanju nam se pridružila i profesorica Blanka Franolić-Inđić, ali i Ivana Mijatović Viskov, Barbara Stanišić i Martina Vranić kao članice Pravnog tima Udruge, sudjelujući na zanimljivoj raspravi o razvodu braka na civiliziran način u sklopu knjige ”Vodič kroz razvod braka”, autorica Ivane Mijić Vulinović i Karmen Kmetović Prkačin.

Životno putovanje, dakako, kao i ono čitateljsko, ne umiješ kontrolirati jer ono često puta odvede čovjeka u sasvim neočekivanom pravcu. Tako je i niz članica Udruge krenuo u smjeru otkrivanja nekih novih životnih puteva dok je ”Dragi čitaoče” pomalo, ali sigurno – došao do kraja svog putovanja u sastavu – Tina Kovačić, Doris Rađa, Iva Čatipović, Marta Grahovac, Tatjana Solać Noković i Lari Šeta, ostavljajući iza sebe dvanaest pročitanih knjiga i deset knjiških osvrta koje su, osim moje malenkosti, napisale Mirjana Jurišić Brajdić, Tina Kovačić i Marta Grahovac.

U središtu naših čitateljskoklupskih okupljanja postojala je goruća želja za stjecanjem novih pogleda na život koji dišemo. Nju smo, pak, neustrašivo provlačili kroz nenametljivo birane knjige u ugodnoj i toploj atmosferi ekipe na okupu, poradi koje i jesmo zavoljeli Udrugu od prvog dana zajedničke suradnje pa sve do sadašnje 2021. godine i obilježavanja njenih dugih tri desetljeća postojanja.

Stoga je ”Dragi čitaoče” trajao kratko, možda čak i prekratko, poput kvalitetne televizijske serije s vrlo dojmljivom radnjom i efektno napisanim likovima. Nekoliko trenutaka kasnije već si morao prihvatiti završetak druženja sa svojim junacima i junakinjama priraslih srcu, znajući kako se neće snimati druga sezona iste…

Lari Šeta