WP_20151105_12_30_39_Pro U prostorijama udruge SOS telefon – Rijeka u četvrtak, 5.studenog 2015.godine, održan je sastanak neformalne Riječke mreže za pružanje psihosocijalne potpore žrtvama nasilja. Na sastanku su sudjelovale predstavnice udruga i ustanova koje su se ove godine okupile u Mrežu, a s ciljem boljeg međusobnog informiranja te samim time i pružanja još kvalitetnijih usluga svojim korisnicama i korisnicima. Sastanku su prisustvovale: Jadranka Brozičević i Vesna Penić iz Centra za participaciju žena u društvenom životu, sestra milosrdnica Suzana Samardžić iz Sv.Ane – Caritasovog doma za žene i djecu – Žon Rijeka, Paula Bogović iz Udruge za zaštitu obitelji Rijeka, Nina Vela Vrabec iz Centra za socijalnu skrb – podružnica Obiteljski centar, Kristina Rukavina iz Dječjeg doma“ Tić“ Rijeka, Mladena Tadej i Daria Bohaček iz Odjela za podršku žrtvama i svjedocima pri Županijskom sudu u Rijeci, kao i Tina Kovačić, predsjednica udruge SOS telefon – Rijeka i Lorena Zec, dopredsjednica Udruge i psihologinja zaposlena u Savjetovalištu za žrtve nasilja u obitelji, trogodišnjem programu Udruge. Sastanku su nazočili i praktikanti SOS telefona – Rijeka: Mia Rukavina, Paolo Srebovt i Lari Šeta, koji su završili Akademiju menadžmenta neprofitnih organizacija.

WP_20151105_12_31_24_Pro
Na samome početku istaknula se korist letka koje su članice zajedno izradile, a na kojem se nalaze sve potrebne informacije o Mreži. Letak koriste članice Mreže, ali i njihovi korisnici. Nina Vela Vrabec govorila je o projektu ”Rijeka podrške” s temom roditeljstva u otežanim uvjetima. Govorilo se i o pružanju usluga besplatne psihoterapije, a sestra Samardžić najavila je aktivnosti koje će Sv.Ana – Caritasov dom za žene i djecu provoditi povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama . ”Pravda dostupna svima” program je Centra za participaciju žena, usmjeren pružanju besplatne pravne pomoći unutar Primorsko-goranske županije – o čemu su govorile Jadranka Brozičević i Vesna Penić. Edukacije kojima se mogu pridružiti volonterke i volonteri svih nazočnih udruga i ustanova održat će se početkom siječnja 2016. godine, napomenula je Mladena Tadej iz Odjela za podršku žrtvama i svjedocima, a dogovorila se i daljnja suradnja na području menadžmenta volontera te upoznavanja volontera s radom prisutnih udruga i ustanova. Kristina Rukavina najavila je snimanje milenijske fotografije povodom obilježavanja 15 godina rada Dječjeg doma „Tić“ i obilježavanja Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece, a Tina Kovačić je u timu s dopredsjednicom Lorenom Zec najavila buduće aktivnosti organizacije – obilježavanje Svjetskog dana tolerancije, 16. studenog, prodaju prvog Riječkog Alternativnog Kalendara te planove za obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

WP_20151105_12_31_04_Pro
Osim najava aktivnosti, na sastanku su se dogovorili načini na koje će okupljene članice Mreže nastaviti komunikaciju te pravovremeno dijeliti među sobom sve relevantne informacije.
Sve prisutne ocijenile su ovakvu vrstu sastanka vrlo korisnom za buduću međusobnu suradnju te istaknule pozitivne aspekte ovakve suradnje kako bi sve članice pružile još kvalitetniju uslugu svojim korisnicama i korisnicama.
Zajedno – protiv nasilja!

WP_20151105_12_30_54_Pro