Na semaforu kod Palače Modello zasvijetlio je prvi semafor sa ženskom siluetom, na inicijativu naše pravnice Dunje Roić, koja je slične primjere vidjela u zapadnoeuropskim zemljama.

Zato smo i mi odlučile progurati tu ideju u našem gradu, na što je Grad odmah pristao. Do Međunarodnog dana žena siluete u haljinama trebale bi zamijeniti klasični muški lik na pet riječkih semafora.

Nije samo stvar u ženskom simbolu, nego u različitosti, diversifikaciji simbola u javnom prostoru.

Zato se nadamo da neće biti samo simboli u suknjama ili plaštevima, nego da će biti i različiti drugi simboli za ljude koji žive u našoj zajednici, naprimjer silueta u invalidskim kolicima ili silueta koja gura dječja kolica, silueta sa psom ili sa štapom. To je naša nada za budućnost.

Ova promjena samo je dio programa kojim planiramo obilježiti Osmi mart! Podsjećamo,  zajedno s Udrugom PaRiter ove godine organiziramo velik i bogat program za obilježavanje Međunarodnog dana žena. Održat će se “Noćni marš”, prosvjed na sam Dan žena, a zatim Osmomartovski koncert u klubu Palach, gdje će mlade umjetnice dobiti priliku pokazati što rade i kako kreiraju svoju umjetnost.

Dan žena obilježit ćemo i edukativno, interaktivnom kartom Rijeke s popisanim ulicama koje nose ženska imena uz kratke biografije tih žena.