U(klju)čimo se!2021-07-21T21:57:09+01:00

Project Description

Sa zadovoljstvom Vam predstavljamo brošuru o ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Brošurom se obraćamo prvenstveno umirovljenicima i osobama starije životne dobi, ali i svima onima kojima informacije sadržane u ovoj brošuri mogu biti korisne. Osobe starije životne dobi često u stanju prijeke potrebe (nemogućnosti zadovoljenja osnovnih životnih potreba, teškog zdravstvenog stanja, loše financijske situacije) sklapaju ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, pritom ne znajući kakvi su to ugovori niti kakve su njihove posljedice i rizici. Nažalost, zlouporabe ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju sve su češće. Osobe starije životne dobi često se susreću s problemom skrbi i uzdržavanja te su im prijeko potrebne informacije koje su najčešće upravo njima teže dostupne. Stoga, smatramo vrlo važnim osvješćivati i informirati o problematici ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, njihovim učincima, posljedicama i rizicima. Ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju mogu biti kvalitetno rješenje za skrb osoba koje zbog dobi i/ili zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti sami adekvatno brinuti o zadovoljenju svih svojih životnih potreba, ali je važno da se prije samog sklapanja ugovora ugovorne stranke detaljno informiraju te da što svjesnije uđu u ugovorni odnos.

Brošura je informativnog i općeg karaktera te je njen cilj na razumljiv način ponuditi korisne informacije o ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju kako bi spriječili njihovu zlouporabu. Osim toga, ovom brošurom želimo povećati informiranost osoba starije životne dobi (koje se najčešće nalaze u ulozi primatelja uzdržavanja) te osoba koje skrbe o drugim osobama (odnosno, onih koji se nalaze u ulozi davatelja uzdržavanja). Posebno zahvaljujemo volonterki Martini Vranić na iznimnom doprinosu i kvalitetnom radu na ovoj brošuri. Nadamo se da će brošura biti od pomoći svima, a osobito potpisnicima ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Ova brošura nastala je u sklopu projekta U(klju)čimo se! kojeg financijski podržava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Preuzmi brošuru

NAJNOVIJE VIJESTI

Budite u toku, s nama

1204, 2017

“Uključi me”

U sklopu projekta "Mudrošću protiv nasilja nad najmudrijima", Centar tehničke kulture Rijeka izradio je video uratke u kojima sudjeluju osobe starije životne dobi, s ciljem osvještavanja javnosti o problemu nasilja nad starijima, te o važnosti zaštite Pročitaj više...

Skip to content