Project Description

Projektom Radar želi se povećati mogućnost za zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba s područja Primorsko-goranske županije obrazujući ih za upravljanje i administraciju europskih projekata.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije u okviru projekta „Podrška unaprjeđenju i daljnjem jačanju sustava izobrazbe za europske strukturne i investicijske fondove na regionalnoj i lokalnoj razini“ proveli su opsežno i sveobuhvatno istraživanje apsorpcijskog kapaciteta za pripremu i provedbu projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u RH. Istraživanje je pokazalo deficit stručnih znanja čak i u organizacijama koje su do sada bile uspješne u povlačenju sredstava. U prosjeku je potrebno osposobiti ili angažirati još 1,8 osoba za rad na pripremi i provedbi EU projekata u svakoj organizaciji te postoji potreba za gotovo 2.700 stručnjaka za EU fondove, koji bi svojim uključivanjem značajno povećali apsorpcijski kapacitet cijelog sustava. Ako se tome doda činjenica kako je Hrvatska do sada iskoristila vrlo mali dio sredstava koja su joj dostupna u ovom programskom razdoblju, kao i veliki broj već otvorenih natječaja za zapošljavanje dodatnih stručnjaka, priprema nezaposlenih osoba za izgradnju karijere u području EU fondova garantira zaposlenje. S obzirom na velike projekte čija je provedba započela (Urbana aglomeracija Rijeka, Europska prijestolnica kulture – Rijeka 2020) i koji se planiraju na području PGŽ te nedostatak djelatnika u tom području koji se ukaže prilikom svakog otvorenog natječaja za zaposlenje, partnerski konzorcij je prepoznao potencijal razvoja kadrova koji posjeduju znanja i vještine potrebne za upravljanje i administraciju EU projekata kao priliku za zaposlenje za dugotrajno nezaposlene osobe s područja PGŽ, kao i za povećanje apsorpcije sredstava iz EU fondova na ovom području.

Prepoznavši ove potrebe, zajedno s partnerima prijavili smo projekt RADAя na javni poziv „Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina“ (UP.01.3.1.01) iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Odlukom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku od 26. srpnja 2018., donesena je odluka kojom je utvrđeno da je projektu dodijeljeno 923.553,90 HRK, uz 100%  sufinanciranje Europske unije.

03. rujna 2018. godine potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava pod brojem UP.02.1.1.06.0057 te je započela provedba projekta koja će trajati do 2. rujna 2020. godine.

Cilj projekta je ojačati stručna znanja te razviti meke i transverzalne vještine za izradu i provedbu EU projekata kod 32 dugotrajno nezaposlene osobe srednje, više i visoke stručne spreme s područja Primorsko – goranske županije.

Ukupno 32 dugotrajno nezaposlene osobe srednje, više i visoke stručne spreme će sudjelovati u 2 ciklusa edukacije verificiranog programa obrazovanja za Voditelja izrade i provedbe EU projekata (za osobe VŠS i VSS) te  Projektnog asistenta (SSS). Od 32 sudionika, minimalno 20 osoba će uspješno završiti program u dva ciklusa provedbe i položiti ispit nakon čega će dobiti uvjerenje o usavršavanju koje će im biti upisano u radnu knjižicu. Kako bi se rezultati projekta promovirali među poslodavcima izradit će se baza potencijalnih poslodavaca koja će nam pomoći da mapiramo poslodavce, započnemo komunikaciju s njima te ih uključimo u Meet up-ove. Organizirat će se i 2 neformalna susreta na kojima će potencijalni poslodavci i ciljna skupina moći razgovarati o mogućnostima suradnje i sjecanja praktičnog iskustva za ciljnu skupinu.

Otvorit će se i Kutak za zapošljavanje u Centru tehničke kulture Rijeka, gdje će se odvijati individualna savjetovanja, a ciljana skupina će koristiti kutak za zapošljavanje kako bi pronašla posao. Tamo će im na raspolaganju biti stručnjakinja za zapošljavanje te oprema koja će im omogućiti da obave prijavu za posao.

Osim navedenog, provest će se jačanje kapaciteta 10 stručnjaka s područja Primorsko-goranske županije za provedbu usluga povezanih s pristupom tržištu rada i socijalnim uključivanjem za nezaposlene osobe. Jačanje kapaciteta odvit će se kroz edukaciju psihologinje – provoditeljice selekcije sudionika, koja će po odabiru kandidata savjetovati predavače o metodama rada, radionice o psihološkim aspektima nezaposlenosti te radionica o educiranju i mentoriranju dugotrajno nezaposlenih osoba.

Ukoliko želite saznati više informacija o projektu slobodno se obratite Zagorki Prce Veseli, voditeljici projekta, na mail zprce@ctk-rijeka.hr

Projekt Radar provode: Centar tehničke kulture Rijeka (korisnik), SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava te Primorsko – goranska županija.

Vijesti o projektu 

  • S današnjim danom, 2. rujna, završavamo s provedbom projekta RadaЯ u čijoj smo provedbi proveli posljednje dvije godine. U 24 mjeseca družili smo se s 32 polaznika na edukacijama o Pročitaj više...

    Categories: RadarPublished On: 2 listopada, 2020