Project Description

Naziv projekta:

Ljubav voli, a ne boli

Cilj projekta:

Smanjiti pojavnost svih oblika nasilja u partnerskim odnosima mladih: kroz preventivni program radionica i rada s mladima na inovativne i multimedijalne načine radit ćemo na cilju prevencije, odnosno smanjivanja nasilja u partnerskim odnosima mladih, a izravnim radom sa žrtvama prevenirati nastavak nasilnog odnosa te potencijalni prijenos. Jačanjem mreže podrške povećati će se kvaliteta i dostupnost pomoći za mlade koji su žrtve nasilja u partnerskim odnosima

Trajanje:

Ovaj projekt provodi se kontinuirano od 2015. godine.

Opis projekta i projektne aktivnosti:

Kroz provedbu Projekta radit će se na prevenciji nasilja u partnerskim odnosima mladih putem edukacije, informiranja i osnaživanja mladih: kroz radionice koje vode stručnjakinje, psihologinje i pedagoginje s iskustvom rada s mladima i svakodnevnim kontaktom sa žrtvama nasilja kroz rad Savjetovališta za žrtve nasilja. Nadalje, fokus je na jačanju podrške mladima kroz edukaciju i osnaživanje roditelja i stručnih suradnika te udruga i ostalih dionika. Održavat će se intervizijski sastanci i partnerski sastanci s partnerima, edukacije za stručne suradnike škola, sve s ciljem jačanja mreže podrške mladima kroz jačanje svih dionika tog procesa. U Projektu je također planirano osigurati kvalitetnu i stručnu psihološku i pravnu podršku i pomoć mladim osobama (i/ili njihovim roditeljima) vezano uz nasilje. U sklopu Savjetovališta za žrtve nasilja, mladi i njihovi roditelji moći će potražiti stručnu psihološku i pravnu pomoć u slučaju nasilja, a ukoliko je potrebno Savjetovanje će se moći organizirati i u jednoj od partnerskih škola. Projektne aktivnosti su sljedeće:

 • Savjetovalište za mlade (žrtve nasilja u partnerskim odnosima) u sklopu Savjetovališta za žrtve nasilja koje provodi udruga SOS Rijeka, a korisnicima je omogućeno besplatno, anonimno i stručno pravno i psihološko savjetovanje. U savjetovanje se mogu uključiti i mladi koji su žrtve nasilja te njihovi roditelji kako bi se njegovao sistemski pristup terapiji.

 • Preventivne radionice „Ljubav voli, a ne boli“ na temu: Što je rod?; Što je nasilje, a što ljubav?; Što je zdrav partnerski odnos i kakve to veze ima s poštovanjem? i Što ja mogu učiniti po tom pitanju?.

 • Višednevna multimedijska radionica izrade GIF-ova omogućit će mladima da u svom (online) prostoru na sebi svojstven način i jezik, progovore o nasilju u partnerskim odnosima i rodnoj ravnopravnosti te postanu nositelji promjene u svojoj okolini, uz učenje novih tehničkih vještina.

 • Zajedničke radionice za roditelje i djecu, na temu nasilja u partnerskim odnosima mladih su svojevrsna pilot aktivnost koja se pokazala kao fantastičan alat za produbljivanje potencijala za promjenu u širem spektru društva, ali i u obiteljskim sistemima iz kojih kreću stavovi o nasilju i obrasci partnerskih odnosa.

 • Tematski roditeljski sastanci na kojima će roditeljima učiti o uspostavljanju uspješnog odnosa sa srednjoškolcima, prepoznavanju znakova nasilja i pružanju adekvatne podrške

Nositelj:

SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava

Partneri:

Prva riječka hrvatska gimnazija, Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka, Srednja škola Otočac, Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića u Senju, Centar tehničke kulture Rijeka, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter

Vrijednost projekta:

85.000,00 HRK

Program iz kojeg se financira:

Socijalno osnaživanje obitelji, mladih i djece; Prevencija nasilja nad djecom i mladima

Nadležno tijelo:

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Osoba za kontakt:

Iva Davorija, Voditeljica preventivno-edukativnih programa, iva.davorija@sos-rijeka.org

Vijesti o projektu 

 • Categories: Ljubav voli, a ne boliPublished On: 25 svibnja, 2021
 • Categories: Ljubav voli, a ne boliPublished On: 12 kolovoza, 2020
 • Categories: Ljubav voli, a ne boliPublished On: 20 ožujka, 2015
 • Categories: Ljubav voli, a ne boliPublished On: 16 ožujka, 2015
 • Categories: Ljubav voli, a ne boliPublished On: 20 veljače, 2015
 • Categories: Ljubav voli, a ne boliPublished On: 19 veljače, 2015
 • Categories: Ljubav voli, a ne boliPublished On: 18 veljače, 2015