Vrt kostiju; Tess Gerritsen

  1. rujna 2016. godine skupila se vesela družina sastavljena od članica i jednog člana SOS čitateljskog kluba „Dragi čitaoče“ (ime se nametnulo samo od sebe, potaknuto mailovima koje nam šalje voditeljica kluba, naša Doris). Član Lari je, spletom okolnosti, pročitao krivu knjigu (koja je trebala biti prvi odabir, ali je odbačena zbog premalog broja primjera), ali je ipak odlučio ostati s nama na druženju.

Okupljene članice (Doris, Marta, Antonela i Tina) složile su se da im je bilo zabavno odmaknuti se od knjiga koje inače čitaju i za ovu priliku pročitati krimić, žanr koji inače ne biraju. Upravo iz navedenog razloga nisu uspjele dokučiti tko je ubojica pa je čitanje bilo zaista uzbudljivo! A ubojica je… Pročitajte pa ćete saznati!

Također su se jednoglasno složile da je najzanimljiviji dio knjige bio opis medicinskih tehnika i načina rada prakticiranog u 19. stoljeću (jedna radnja knjige odvija se 1830-tih godina, a druga u sadašnjem vremenu). Tko bi danas pomislio da je ideja da doktori peru ruke nekad bila revolucionarna! Vjerovalo se i da puštanje krvi rješava većinu medicinskih problema, tegobe su se ublažavale velikom količinom morfija, a do leševa koji bi poslužili za vježbe dolazilo se – što je zorno prikazano u romanu – iznimno teško.

Ljubavnu priču utkanu u kriminalističku radnju ocijenile su loše izvedenom te istaknule da se autorica puno bolje snalazi u medicinskim temama, što ne čudi ako znamo da je Tess Gerritsen po zanimanju doktorica!

S obzirom na to da je riječ o krimiću, fokus je više na radnji, a manje na karakterizaciji likova, stoga nisu imale dovoljno materijala za komentiranje istog, a o tome tko ih je najviše iznenadio ne smijemo pisati da ne bismo spoilale radnju!

Zaključak druženja bio je da je riječ o knjizi koja nas je bez problema uvukla u radnju, ali nije nešto što bismo preporučile da se obavezno pročita – iako, ako ste ljubitelj krimića ili se samo želite odmoriti od žanra koji inače preferirate – Vrt kostiju vas zasigurno neće razočarati!

 

Tina Kovačić