Jeste li znale da je Hrvatska treća u Europi po broju ubijenih žena po glavi stanovnika?
Već godinama ukazujemo da država mora preuzeti odgovornost, da institucije moraju profunkcionirati, da sudovi moraju izricati presude, da društvo mora reagirati. Jer žene bivaju ponižavane, pretučene, silovane i ubijane. Ali nas se jednako tako iz godine u godinu ignorira.
Dapače, stalno moramo dokazivati svoju poziciju, na bilo kojem polju. Moramo se boriti da se statistike ne banaliziraju i umanjuju, da ih se uzme za ozbiljno, da se počinioci prekršaja i kaznenih djela sankcioniraju.
Toj temi, nasilju nad ženama i femicidu po kojem neslavno prednjačimo, posvetile smo ovogodišnji Noćni marš. Okupile smo se
Za sve koje su ljute i dosta im je
Za sve kojima je dosta, a tužne su
Za sve koje su očajne jer misle da ne može bolje
Za sve koje su umorne, a moraju dalje i više
Za sve koje nemaju kamo, ali moraju još
Za sve koje se bore i žive su
Za sve koje više nisu.
U ime svih žena, poručile smo – nema predaje, borba se nastavlja! Noćni marš održao se 8. ožujka 2023. godine, u organizaciji neformalne inicijative Građanke i građani Rijeke, Galerije SKC, udruge PaRiter, udruge LORI, udruge Ri Rock i udruge SOS Rijeka. Video s marša, autorice Luise Ritoša, možete pogledati ovdje.

 

Nakon Noćnog marša, u prostoru Filodrammatice,  u sestrinskoj suradnji udruge SOS Rijeka i članica projekta ‘6 glumica traži autora’, održalo se javno scensko čitanje “Čitanje NJE: Sigurna kuća”.

“Čitanje NJE: Sigurna kuća” režirao je Dario Harjaček, a izvele su ga glumice Erna Rudnički, Tara Rosandić, Tana Mažuranić, Lana Vatsel i glumac Domagoj Janković.

“Sigurna kuća” kompilacija je kratkih drama “Ljubavne pjesme za dobre djevojčice” dramatičarke Rone Žulj, “Tri kuće Svjetlane P.” dramatičarke Beatrice Kurbel i “Ti si moja” studentice dramaturgije Ane Perković. Ovo su prve namjenske drame kreirane unutar projekta 6 glumica traži autora, realizirane financijskom podrškom Socijalne zadruge “Pružimo ruke” i Erste banke.
U sklopu rada na dramama, autorice su razgovarale sa štićenicama Sigurne kuće za žene u Bjelovaru. Tekstovi su inspirirani njihovim istinitim pričama.

Nakon izvedbenog programa uslijedilo je predavanje “Zašto ne ode(š)?” Lorene Zec, mag.psych. i Ive Čatipović, mag.iur. iz udruge SOS Rijeka, koje su okupljenima približile problematiku borbe s nasiljem nad ženama iz svojeg dugogodišnjeg iskustva rada sa žrtvama.

“Čitanje NJE: Sigurna kuća” u Rijeci održalo se uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u sklopu projekta “Život nakon nasilja – reintegracija žrtava nasilja u obitelji po izlasku iz skloništa“.
Hvala Savezu udruga Molekula na ustupanju dvorane i organizacijskoj podršci.

Autorica fotografija: Tanja Kanazir