Dana 14. veljače obilježava se V-Day, tijekom kojeg se diljem svijeta provodi kampanja One Billion Rising, globalna kampanja u svrhu borbe protiv nasilja prema ženama (cis, transrodnih te onih koje/i su podvrgnute/i rodno uvjetovanom nasilju).

Ovogodišnji moto kampanje: “Rising gardens!”, ukazuje na problematiku nasilja prema ženama uspostavljajući vezu između nasilja prema ženama i uništavanja Zemlje.

Kampanja je pokrenuta 2012. godine, a svake godine provodi se u više od 200 zemalja te u nekoliko hrvatskih gradova, među kojima već petu godine za redom Rijeka nastavlja biti dio najjačeg globalnog pokreta protiv nasilja prema ženama.

Posljednjih smo mjeseci mogle i mogli svjedočiti javnim ponižavanjem žena žrtava seksualnog nasilja i sekundarnoj viktimizaciji onih koje su javno istupile svjedočiti o proživljenom nasilju. Osobe na pozicijama moći, bilo na političkoj sceni ili unutar pojedinih državnih institucija, za svoje izjave ne snose nikakve posljedice čime se stječe utisak kako nasilje prema ženama u hrvatskom društvu još uvijek nije adekvatno adresirano kao sveprisutan i ozbiljan problem. Također, lako možemo uočiti patrijarhalni obrazac okrivljavanja žrtve s jedne strane i zaštite počinitelja nasilja s druge.

V-Day stoga obilježavamo zajedno ustajući protiv seksualnog nasilja prema ženama predstavljanjem radova naših studentica, druge generacije kolegija Rod, seksualnost, identiteti – od opresije do ravnopravnosti, koji se proveo u zimskom semestru akademske godine 2020./2021. na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Unatoč epidemiološki prilagođenom obliku izvođenja nastave online, zadržale smo osnovna načela metode društveno korisnog učenja, a studentice upoznale s temama ljudskih prava i LGBTIQ tematikom, konceptom rodne ravnopravnosti, rodno uvjetovanog nasilja, te s feminističkom i rodnom teorijom. Kolegij je i ove godine proveden na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci u kombinaciji s praktičnim radom u udrugama LORIPaRiter i SOS Rijeka.

Metodologija rada na kolegiju omogućila je studenticama stjecanje dodatnih vještina, a usvojeno znanje prikazale su putem kreiranja edukativnih videa baveći se problematikom rodno uvjetovanog i seksualnog nasilja, mitovima o nasilju, nedostatku sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja i manjkom edukacije o LGBTIQ temama u formalnom obrazovnom sustavu. Njihov je rad velik i važan doprinos u području rodne ravnopravnosti i povezanih ljudskih prava.

Samostalne radove studentica uz mentorstvo udruga možete pogledati na službenoj stranici kolegija: https://www.hood.hr/2021/02/ustanimo-zajedno-protiv-seksualnog-nasilja/?fbclid=IwAR3V8cPfbBZIkkQj2qZRBMACKzie_St63zVWxkfIwDcCPzNlGURCtCPQLNI

Postoji li žena u Hrvatskoj i regiji koja nije sudjelovala u jednoj od nedavnih kampanja koje su progovarale o nasilju nad ženama? #NisiSama, #NisamTražila, #PrekinimoŠutnju, #Bombshell, #ŽeneUJavnomProstoru… Nasilje je sveprisutno i napokon dižemo glas i tražimo pravdu! Uporne smo, #ujedinjene i spremne boriti se za život bez nasilja!
Pogledajte video kojim su brojne udruge i fizičke osobe obilježile One Billion Rising te što poručuju ženama, nasilnicima i – državi! https://www.youtube.com/watch?v=imKrWX3MOFA