Kad žena ode od nasilnog partnera i krene u izgradnju novog života u kojem nema njega i njegovog nasilnog ponašanja, u nekom trenu ponovno odluči dati šansu novom partneru.
Neke od njih stava su da neće više nikad nikoga pustiti u svoj život, neke od njih imaju potrebu da zacijele svoje rane i budu neko vrijeme same prije nego se odluče na novu vezu, a neke od njih imaju potrebu čim prije naći novu vezu jer im je to važno. One prve se ponekad ipak predomisle kad budu spremne pa ipak puste novog partnera u život. Svaka od njih ima pravo donositi odluke kakve želi i težiti zadovoljenju svojih potreba vezanih za ideju imanja partnera.
U kojoj god skupini bile, postavlja se pitanje: “Kako mogu biti sigurna da i ovaj neće biti isti kao bivši?“.

Jedini iskreni odgovor je: „Ne možeš!“.

Ali, ne možemo biti sigurni ni u šta prije nego dođemo u doticaj s tim i vidimo kako se osjećamo, što želimo i jesu li naše potrebe zadovoljene. Potrebe za pripadanjem, poštovanjem, podrškom, zajedništvom, bilo čime što nam je u partnerskom odnosu važno.

Iskustvo koje si preživjela u životu s nasilnikom naučilo te, između ostaloga, kako se ne trebaš osjećati i ponašati. Takvo iskustvo je vrijedno jer ćeš svaki sljedeći put lakše paliti svoje alarme i primijetiti kad nešto nije kako bi trebalo biti.

Sad imaš iskustvo da se osoba neće promijeniti ako opetovano ponavlja iste greške, bez obzira što obećava da neće nikad više. Gledaj djela, riječi moraju biti potkrepljene djelima.  Ako imaš strah od njegovih reakcija, poslušaj taj strah i makni se čim se javi. Zauvijek.
Naučila si već da nisi ti kriva za njegovo ponašanje nego imaš isključivu odgovornost za to što ćeš ti učiniti.

Da krenemo na svjetlije primjere…kad se dogodi da je novi partner dobar prema tebi, kad se trudi, pruža ti povjerenje, pokazuje da mu je stalo i kad odnos ide u pozitivnom smjeru, kad se osjećaš sigurno s njim, tad tek kreće još jedna razina novog učenja o sebi i partnerskim odnosima. Ona iskustvena.

Svaka promjena zahtijeva prilagodbu pa tako i promjena na bolje. Trebat će vremena da mu daš svoje povjerenje, trebat će vremena da si dopustiš prepustit se, trebat će vremena da se prilagodiš. To je baš onako kako i treba biti. Učit ćeš na svakom koraku toga puta da je u redu zauzet se za sebe, da je u redu reći „Ne“ nečemu na što ne pristaješ, da je u redu imati i pokazati neslaganje, da je u redu biti i nesigurna, ali da je u redu i da druga strana to prihvaća. Učit ćeš i nove načine rješavanja konflikata, one načine u kojima će i tvoja strana biti uvažena i poštovana. Učit ćeš da je u redu i da imaš prijatelje/ice s kojima se možeš družiti onda kad to ti želiš, da je u redu izaći na mjesta na koja ti želiš, da je u redu da mu ne javiš svakog sata svoju lokaciju.

Ako si se uspijevala prilagoditi i živjeti u nenormalnim okolnostima života s nasilnikom, zamisli tek kako će život biti jednostavniji kad se prilagodiš na bolje.

I ne zaboravi- NEMA TOGA ŠTO NE MOŽEŠ!

 

Maja Sikirica, Perspektiva