Mnogima ovih dana vlastiti dom nije sigurno mjesto. Ako niste u mogućnosti nazvati nas na broj telefona 051 211 888, možete nam poslati e-mail na pomoc@sos-rijeka.org, ili nas kontaktirati putem naše Facebook stranice. Tu smo za vas!

Putem raznih kanala već smo skretale pozornost na to kako vrijeme izolacije može biti posebno teško i opasno za žrtve nasilja. Posljedice trenutne situacije tek će se pokazati u mjesecima koji slijede te nije nerealno očekivati povećani broj poziva vezanih uz obiteljsko nasilje jednom kad žrtve ponovno budu bile u mogućnosti nesmetano progovoriti o onome što im se događa.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u video je poruci upozorio na “zastrašujući globalni porast” obiteljskog nasilja u krizi koronavirusa i pozvao vlade da ulože veće napore da spriječe nasilje nad ženama: https://www.civilnodrustvo.hr/sef-un-a-zastrasujuce-je-poraslo-obiteljsko-nasilje-u-svijetu/?fbclid=IwAR2_vNrOarqf6Cyhlhj6s_6jzzPhNiDjdQknssHVXbYYUK5bB7mVHa-U_fc

Nadležno Ministarstvo izdalo je priopćenje koje donosi osnovne savjete i smjernice o tome kako pomoći sebi ili drugima u takvoj situaciji: https://mdomsp.gov.hr/vijesti-8/priopcenje-o-postupanju-u-situaciji-pojacanog-rizika-od-nasilja-u-obitelji-i-zlostavljanja-i-zanemarivanja-djece-zbog-pojacanih-mjera-izolacije-radi-suzbijanja-epidemije-covid-19/12696?fbclid=IwAR0YT0SkswpkBPwbvRxmL17oN-4dF3QAkySmKXjlEiOjPBOufjOsvoUEUPA

O rodno uvjetovanom nasilju u doba koronavirusa naše su psihologinje govorile za Radio Rijeku (https://radio.hrt.hr/radio-rijeka/clanak/obiteljsko-nasilje-u-doba-koronavirusa-kakvo-je-stanje-u-rijeci/226904/?fbclid=IwAR1jZV1o4nnx2Gc9gYld6S6HQqCPhhKrozx5ZhWZQNG0jnxsz-qzBdChotc) te u sklopu inicijative #spasime (https://www.facebook.com/watch/live/?v=259436661879371&ref=watch_permalink).

 

Podsjećamo, možete nam se obratiti svakog dana na broj telefona 051 211 888, putem e-maila pomoc@sos-rijeka org, ili putem naše Facebook stranice!