Udruga SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava obilježit će Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama umjetničkim performansom kojeg će mlada umjetnica Nives Žarković održati 22. rujna od 12 do 17 sati na Korzu (ispred Turističkog informativnog centra). Performans je nastavak autoričinog nagrađivanog rada “Sram te i stid bilo”, a za cilj ima osvijestiti koliko zataškavamo problem nasilja u našem društvu, doslovno guramo nasilje pod tepih i kontinuirano gazimo ženska prava.

Autorica će sa izradom svoga umjetničkog rada započeti u 12 sati, stoga početak ovog događaja možete popratiti u podne, ali, ukoliko vam obveze to dozvoljavaju, možete doći i kasnije jer će rad polako nastajati pred očima javnosti!

O autorici: Nives Žarković rođena je 1994. u Zagrebu. Diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Sudjelovala je na raznim skupnim izložbama: 13. Trijenale hrvatskog kiparstva, Ispod crvenog plašta, Galerija Juraj Klović, Rijeka, Keramički laboratorij II, Izidor Kršnjavi Izložbeni centar, Zagreb, Galerija keramičkih laboratorija II, Juraj Klović, Rijeka, Umjetnost je ženskog roda, festival Mladi glumci u Rijeci. Sudjelovala je u Land Art projektu šetnice u Nacionalnom parku Risnjak. Izrađivala je nagrade za PRO.PR NAGRADE, ETNOFILm festival, Homo si teć. Od 2017. članica je HDLU-a Zagreb.  Na 12. natječaju za nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost 2018. godine proglašena je pobjednicom u kategoriji ‘Za mlade’ za svoj rad „Sram te i stid bilo“.   Više o umjetnici i njenom radu možete pročitati na sljedećim linkovima:

https://lupiga.com/vijesti/rijecka-umjetnica-odgovorila-na-zlostavljacke-poruke-stavila-ih-je-na-crveni-tepih

https://www.kulturpunkt.hr/content/ne-smijemo-okretati-glavu-od-nasilja

Osim Rijeke, ovaj ćemo datum po prvi put obilježiti i u Bjelovaru! U ponedjeljak, 21. rujna od 11 do 12 sati možete nas pronaći na bjelovarskom Korzu (preko puta DM-a)!
Tamo će se SOS Rijeka zajedno s prijateljima i suradnicima iz Udruge za zaštitu žena i djece žrtava obiteljskog nasilja „IRIS“ Bjelovar i udruge HERA Križevci pridružiti obilježavanju nadolazećeg Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.
Ovom prilikom, zainteresiranima ćemo predstaviti i naš trogodišnji program “Život nakon nasilja”, u sklopu kojega su ženama koje su proživjele nasilje dostupne usluge besplatnog pravnog i psihološkog savjetovanja te podrške pri uključivanju na tržište rada, a koje su usluge zahvaljujući partnerstvu s udrugom Iris dostupne i daleko izvan Rijeke – sve do Bjelovara.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama dio je projektnih aktivnosti koje se provode u sklopu projekata Savjetovalište za žrtve nasilja u obitelji te trogodišnjeg programa Život nakon nasilja – reintegracija žrtava nasilja u obitelji po izlasku iz skloništa. Navedeni projekt i program sufinanciraju Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo pravosuđa i uprave, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija te Mediterranean Women’s Fund.

Važna obavijest: Obavještavamo zainteresirane da smo, zbog vremenskih (ne)prilika, primorane odgoditi riječki performans planiran u sklopu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Nadamo se da ćemo ga uspjeti realizirati što prije, o čemu ćemo pravovremeno obavijestiti medije i javnost! Obilježavanje u Bjelovaru odvija se kako je i planirano!