Međunarodni dan roditelja obilježavamo svake godine  1. lipnja, od 2012. godine kada je kao takav proglašen od strane UN-a. Obilježavamo ga u čast svim oblicima roditeljstva i svim roditeljima, koji ulažu u odgoj i brigu o svojoj djeci sve svoje resurse na najbolji način na koji znaju.   

Sigurno ste već čuli/e, a možda i na vlastitom primjeru osjetili/e, da je biti roditelj najljepši ali i najzahtjevniji „posao“. Nakon što postanemo roditelji, mijenjamo prioritete, stavljamo dijete na prvo mjesto, zanemarujući često pritom vlastite potrebe.  Želimo mu pružiti najbolje što možemo, od bazične emocionalne topline, sigurnosti i ljubavi, preko najboljih prilika za školovanje, zapošljavanje i život općenito pa do važnih životnih vrijednosti, a sa ciljem da naše dijete izraste u zdravu, odgovornu i samostalnu osobu. Uz sve ovo, nastojimo izbalansirati privatni, obiteljski život s onim poslovnim. To je već samo po sebi izazov, pogotovo kad znamo da živimo u prilično nesigurnim vremenima. A još je teže u jednoroditeljskim obiteljima kod kojih je većina tereta, a nerijetko i sav teret, na jednom roditelju, najčešće majci. 

Ovim člankom želimo ukazati na važnost roditelja u životu djeteta i čestitati vam na svemu što pružate svojoj djeci. Želimo vam reći i da pritom ne zaboravite na sebe. Znamo da je nedostatak vremena često roditeljima prepreka da izdvoje vrijeme za sebe. No, koliko god malo vremena imali/e i koliko god to ponekad izgledalo neizvedivim, uvedite brigu za sebe u vašu svakodnevicu. Jer briga o sebi nije sebična gesta, ona je ključna za održavanje ravnoteže i mentalnog zdravlja u turbulentnom svijetu roditeljstva. Evo nekoliko prijedloga što možete učiniti.

  • Uzmite vremena za sebe – pronalazak čak i kratkih trenutaka za sebe može biti obnavljajuće. Bilo da je to vrijeme za meditaciju, šetnju ili čitanje knjige, ova mala osobna ulaganja mogu ostaviti značajne pozitivne utjecaje na energiju i generalno raspoloženje.
  • Fizička aktivnost je također važna komponenta zdravog roditeljstva jer redovito vježbanje poboljšava fizičko zdravlje, smanjuje stres i potiče osjećaj dobrobiti. Pronađite nešto što vama odgovara, to može biti i „najobičnije“ hodanje. 
  • Njegovanje osobnih interesa i hobija  –  probajte pronaći vrijeme za aktivnosti koje vas ispunjavaju, opuštaju i pomažu u održavanju vaše individualnosti. 
  • Postavljanje granica važan je dio brige o sebi, iako je ovo lakše reći, nego učiniti.  Naučiti reći “ne” kada je to potrebno, ključno je za očuvanje vlastitih granica i sprječavanje izgaranja.
  • Prakticirajte tehnike upravljanja stresom.  Primjena tehnika poput dubokog disanja, meditacije ili mindfulnessa može pomoći u smanjenju razine stresa i poboljšanju emocionalnog stanja. 
  • Njegujte svoje međuljudske odnosepronalaženje vremena za druženje i podršku s obitelji, ali i izvan nje, može vam pružiti osjećaj povezanosti i podrške.
  • Budite slobodni/e zatražiti pomoć i podršku, bilo da se radi o traženju pomoći da se nešto napravi ili o razgovoru, obratite se partneru/ici, prijatelju/ici ili profesionalcu/ki. To vam može  pružiti novu perspektivu ili olakšati teret.

Tako se možete obratiti i našoj udruzi te uključiti u grupe podrške za jednoroditeljske obitelji kroz koje radimo na osnaživanju roditelja i njihovim roditeljskim kompetencijama.

Ovo su samo neki od prijedloga, sigurne smo da imate i vlastite ideje. Ne čekajte idealne situacije, krenite već danas s nekom, naizgled, malom stvari. 

I za kraj, uz jednu prigodnu izreku, želimo vam sretan Međunarodni dan roditelja! 😊

Zamisao o savršenom roditeljstvu je besmislena. Najbolji roditelji koje dijete može imati su oni koji ispravljaju svoje greške kad ih uoče.”

Jesper Juul

Više detalja o našem radu možete pronaći na našoj mrežnoj stranici. A ako zatrebate našu pomoć i podršku, obratiti nam se  možete svakog radnog dana na broj telefona 051 211 888, putem e-maila pomoc@sos-rijeka.org ili društvenih mreža. 

Tekst je nastao u sklopu projekta Snažne – aktivna podrška jednoroditeljskim obiteljima. Ovaj tekst izrađen je uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Sadržaj ovog teksta u isključivoj je odgovornosti korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta davatelja.