Obilježavanjem ovog dana nastoji se istaknuti važnost obitelji kao osnovne zajednice u svim društvima diljem svijeta. Ovaj nam dan pruža priliku za promicanje svijesti o pitanjima koja se odnose na značaj obitelji u životima svakoga od nas.

Obitelj je zajednica u kojoj ostvarujemo prve socijalne kontakte i prva životna iskustva te u njoj oblikujemo moralne norme i vrijednosti koje nosimo kroz čitav život.

Obitelji postoje u različitim oblicima, ali sve ih povezuje želja da budu mjesto koje nam pruža osjećaj pripadnosti i sigurnosti, mjesto na kojem učimo o bezuvjetnoj ljubavi, prihvaćanju i suosjećanju, mjesto na kojem dijelimo svoje uspjehe i neuspjehe, i u konačnici, mjesto za koje znamo da nas tamo uvijek čeka netko tko će nas podržati i voljeti.

No, postoje i one obitelji koje su obilježene nasiljem, u kojima neki članovi obitelji vrše nasilje prema drugim članovima. Tada najčešće govorimo o rodno uvjetovanom nasilju jer su žene najčešće žrtve nasilja u obitelji i partnerskog nasilja. U takvim slučajevima, na svima je nama odgovornost pružiti podršku onima koji/e doživljavaju nasilje u svojoj obitelji. Jedan od načina je i uputiti ih na udruge koje se bave suzbijanjem rodno uvjetovanog nasilja, poput naše.

Iznimno važnim smatramo poticati odgovorno roditeljstvo te pružiti podršku roditeljima da se osjećaju osnaženo, pogotovo u rizičnim situacijama kao što je odlazak iz nasilnog odnosa. Stoga smo formirale grupu podrške za majke jednoroditeljice kroz koju provodimo ciklus radionica „Jačanje roditeljskih kompetencija“. Više o njima možete saznati u članku, objavljenom povodom jučerašnjeg Europskog dana samohranih roditelja.

Iako bismo dobre odnose unutar obitelji trebali/e njegovati svaki dan, danas je idealna prilika za učiniti nešto posebno sa članovima/icama svoje obitelji. Posvetite im više vremena nego inače. Sudjelujte u nekoj zajedničkoj aktivnosti, npr. odlasku u prirodu ili večeri društvenih igara koje ste igrali/e kao djeca. A ako su vaši članovi/ice obitelji daleko, razveselite ih pozivom i pokažite im da mislite na njih. Sigurne smo da ćete se i sami/e dosjetiti kako još možete obilježiti ovaj važan dan.

A mi vam svima želimo sretan Međunarodni dan obitelji!

Više detalja o našem radu možete pronaći na našoj mrežnoj stranici. A ako imate dodatnih pitanja ili zatrebate našu pomoć i podršku, obratiti nam se možete svakog radnog dana na broj telefona 051 211 888, putem e-maila pomoc@sos-rijeka.org ili društvenih mreža.

Tekst je nastao u sklopu projekta Snažne – aktivna podrška jednoroditeljskim obiteljima. Ovaj tekst izrađen je uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Sadržaj ovog teksta u isključivoj je odgovornosti korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta davatelja.