Ove smo godine Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježile kroz više akcija koje vam u nastavku predstavljamo:

  1. Kampanja #osnažene:

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i u okviru globalne kampanje „16 dana aktivizma“ nastala je i kampanja riječkih žena.

Polaznice radionice #osnaŽene u Klubu za žene CTK Rijeka zajedničkim su snagama ostvarile dvije kampanje putem kojih žele izraziti solidarnost sa ženama koje su proživjele ili proživljavaju nasilje te potaknuti promišljanje o relativizaciji nasilja koristeći izjave iz vlastitih života, svoje ili od njima bliskih žena.

Njihova iskrena želja i poruka je neka svaka žena bude #osnažena.

#osnažene

#samoštotonijeokej

 

        2. Kampanja pod sloganom „Bitna si!“:

Kampanjom se željelo ukazati na problematiku nasilja prema ženama u našem društvu koje je sveprisutno, normalizirano i – društveno prihvatljivo. Slogan kampanje “Bitna si” ujedno je i naziv mrežne stranice jedinstvene u Hrvatskoj i regiji, a koja je službeno bila pokrenuta i predstavljena u 5 minuta do 12 prvog dana kampanje.

Tijekom ove višednevne kampanje kroz različite se umjetničke forme govorilo o nasilju prema ženama i načinima borbe protiv istoga. Od projekcija filmova, do performansa, radijskih emisija, interaktivnih webinara te likovne produkcije. U kampanji su sudjelovale riječke udruge FARO, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, Lezbijska organizacija Rijeka – LORI, RiRock te Radio Roža, Liburnia Film Festival, Studentski kulturni centar Rijeka i Poneštrica, Učenički dom Podmurvice Rijeka, Vijeće mladih Benčić, klub Jadran i kino Jadran te Book caffe Dnevni Boravak. Sudjelovale su i riječke umjetnice Tanja Blašković i Nives Žarković, pjesnikinja Frida Šarar, plesna grupa Flame, glumica Marta Čaržavec te studentice riječke Akademije primijenjenih umjetnosti.

 

3. Online predavanje pod nazivom Kaznenopravna zaštita žrtava nasilja u krugu obitelji u doba Covid-19 bolesti – izazovi za kaznenopravni sustav i društvo u cjelini:

Predavanje nam je održala doc. dr. sc. Dalida Rittossa, docentica-viša znanstvena suradnica na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci. U javnim i znanstvenim raspravama interes za problematikom nasilja u obitelji ne jenjava. I dok se u medijskom prostoru i aktivističkim istupima upozorava na teške slučajeve nasilja kojem su izložene žrtve u krugu obitelji, zakonodavac je u više navrata mijenjao normativnu koncepciju delikata promičući nultu toleranciju na nasilje u obitelji. Danas, fizički nasrtaji, psihičko ugnjetavanje, seksualno i ekonomsko zlostavljanje između bliskih osoba mogu predstavljati jedan od prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, kazneno djelo nasilja u obitelji iz čl. 179.a Kaznenog zakona ili neko od kvalificiranih kaznenih djela nasilja koja se čine na štetu bliske osobe. Predmetno trostupanjsko normiranje nasilja u obitelji izazvalo je mnoge nedoumice u teorijskim diskursima i sudskoj praksi, i unatoč dobroj intenciji zakonodavca, nije naišlo na opće odobravanje. Dosadašnja istraživanja potvrdila su kako postojeći sustav ima određene manjkavosti i kako postoje slučajevi nedovoljne zašite prava žrtava obiteljskog nasilja. Takvo stanje poziva na zabrinutost kada se uzme u obzir da predmetni normativni standardi nisu izgrađeni za krizno vrijeme Covid-19 pandemije. I dok prva izvješća UN-ovog fonda za stanovništvo upozoravaju na strmoglav porast obiteljskog nasilja u svim UN-ovim zemljama članicama za vrijeme lockdown-a, postaje sasvim jasno da se bez odlaganja moraju pronaći dodatna rješenja kako bi se brzo i učinkovito odgovorilo na pojačanu ranjivost žrtava obiteljskog nasilja.

 

4. Interaktivni webinar na temu „Psihologija okrivljavanja žrtava“:

Dr. Jessica Taylor (FRSA, PhD) osnivačica je i vlasnica programa VictimFocus, bloga VictimFocus i Akademije VictimFocus (https://www.victimfocus.org.uk/about-us). VictimFocus pruža usluge istraživanja, savjetovanja, pisanja stručnih tekstova i predavanja u području forenzičke psihologije, feminizma i mentalnog zdravlja. Blog VictimFocus ima 1,2 milijuna čitatelja godišnje. 2018. godine Jessica je razvila i pokrenula Povelju VictimFocus kako bi potaknula sve profesionalce da se u svome radu suprotstave nepoželjnoj praksi okrivljavanje žrtve. Doktorirala je u području psihologije te se specijalizirala upravo za problematiku okrivljavanja žrtava i samookrivljavanja žena koje su bile izložene seksualnom nasilju i zlostavljanju. Unutar svoga rada razvila je novu psihometrijsku mjeru okrivljavanja žena pod nazivom BOWSVA skala. Ljestvicu BOWSVA dizajnirala je kako bi mogla izmjeriti način na koji šira javnost i profesionalci dijele krivnju na žene i djevojke koje su bile izložene seksualnom nasilju. O svemu ovome govorila nam je na online predavanju za predstavnike organizacija civilnog društva i institucija koje rade sa žrtvama nasilja.

 

 

Dio aktivnosti povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama provodio se u sklopu projekata Savjetovalište za žrtve nasilja u obitelji te trogodišnjeg programa Život nakon nasilja – reintegracija žrtava nasilja u obitelji po izlasku iz skloništa. Navedeni projekt i program sufinanciraju Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo pravosuđa i uprave, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija te Mediterranean Women’s Fund.

Ovom prilikom podsjećamo da nam se žrtve nasilja mogu obratiti putem telefona na broj 051 211 888, putem e-maila pomoc@sos-rijeka.org ili na društvenim mrežama!