U subotu 14. veljače 2015. na Korzu se, točno u podne, održala manifestacija Rijeka ustaje, kojom se grad Rijeka pridružio brojnim hrvatskim i svjetskim gradovima koji su, u sklopu globalne kampanje One Billion Rising, kroz pjesmu i ples poručili “Ne! nasilju nad ženama”. Ova najveća globalna kampanja protiv nasilja nad ženama održava se svake godine 14. veljače, na Valentinovo, s jasnom porukom da ljubav nije nasilje.

img_2398-qpr

U organizaciji udruga PaRiter i SOS telefon – Grad Rijeka, na Korzu je otplesana koreografija na Break the Chain, službenu pjesmu kampanje, koju su predvodile plesne grupe Flame i Lost in Wonderland, a u plesu su im se pridružile članice udruga, volonterke te ostale građanke. Uz to, organizatorice su kratkim govorom upozorile na veliku prisutnost nasilja nad ženama u društvu, na zastrašujuću statistiku prema kojoj je u posljednjih pet godina u Hrvatskoj ubijeno čak 300 žena (od strane bivših ili sadašnjih partnera) te na problem neprijavljivanja nasilja, kao i na potrebu destigmatizacije žrtava, kao koraka ka rješavanju ovog problema. Samo za primjer, prema službenoj statistici u Republici Hrvatskoj, na jedno prijavljeno silovanje ide 20 neprijavljenih.

img_2410-qpr

Kampanja One Billion Rising svake godine stavlja naglasak na određenu temu. Nakon prošlogodišnje teme pravde, ove godine akcija je posvećena revoluciji. Iz tog razloga u Hrvatskoj je naglasak stavljen na Istanbulsku konvenciju (Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilju u obitelji). Hrvatska je, zajedno s još 36 zemalja Konvenciju potpisala, no nije ju ratificirala, što znači da ona kao takva za nju nije obvezujuća. S obzirom da ova konvencija predstavlja (revolucionarni) pomak u borbi protiv nasilja nad ženama, na je Korzu jasno poručeno da “konvenciju moramo što prije ratificirati!”.

img_2464-qpr

 

Doris Kramarić

Tekst preuzet s mrežnih stranica udruge PaRiter

Photo by: Mia Mohorić