U srijedu, 12. veljače 2020. godine u 10 sati ispred dekanata Filozofskog fakulteta u Rijeci održao se obilazak i otvorenje izložbe „Komentari s komentarima“, čije su autorice studentice Marta Čaržavec i Iva Breulj. Izložba je nastala u sklopu projekta „Humano obrazovanje- odgovorno društvo“, kojeg zajedno provode Lezbijska organizacija Rijeka “LORI”, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju „PaRiter“, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava te Centar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Projekt je rezultirao kolegijem „Rod, seksualnost, identiteti – od opresije do ravnopravnosti“ na kojemu su studenti imali priliku razvijati znanja i vještine o dosad neobrađivanim nastavnim temama, promicanju rodne ravnopravnosti i zaštiti povezanih ljudskih prava. U sklopu provođenja kolegija Rod, seksualnost, identiteti – od opresije do ravnopravnosti, u udruzi SOS Rijeka dvije su studentice sudjelovale u mentorskom programu koji obuhvaća navedenu izložbu.

Izložba objedinjuje komentare s društvenih mreža, nastale kao reakcija na medijsko izvještavanje o rodno uvjetovanom nasilju i nasilju u obitelji. Komentari odražavaju društveni kontekst nerazumijevanja rodno uvjetovanog nasilja, nejednakih odnosa moći počinitelja i žrtve te adresiranje krivnje u pogrešnom smjeru.


S ciljem informiranja i educiranja autora komentara, ali i šire publike, studentice uključene u kolegij iskoristile su svoja znanja kako bi im odgovorili na pitanja i dekonstruirale sveprisutne mitove o nasilju.

Projekt se provodi u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. godine, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade RH. Više informacija o projektu moguće je pronaći na: https://www.hood.hr/