Interaktivna karta „Žene ulicama!“ je karta grada Rijeke koja prikazuje ulice koje su dobile ime po važnim i snažnim ženama te osnovne informacije o svakoj ženi po kojoj je ulica/trg/prolaz dobio ime. Od više od 600 ulica u Rijeci, samo ih je 24 nazvano po ženskoj osobi. Cilj ove karte je ukazati na sustavno zanemarivanje žena, koje su odigrale važnu ulogu u povijesti te ignoriranje istaknutih ženskih ličnosti u dodjeljivanju imena ulicama, parkovima, trgovima te javnim ustanovama. Ovakvim pristupom samo se potiče ostanak žena u privatnom prostoru uz nepriznavanje ogromnog doprinosa koje su mnoge žene imale za javnost, odnosno društvo i civilizaciju u širem kontekstu. Karta je jednostavna za korištenje, ženske ulice su označene crvenim znakom te se jednostavnim klikom na znak otvori prozor s fotografijom i kraćim tekstom o samoj osobi po kojoj je nazvana ulica. Fotografije i tekst su većinom preuzeti s mrežnih stranica https://e-usluge3.rijeka.hr/apex/f?p=120%3A1%3A%3A%3ANO&fbclid=IwAR201wujUt6DcI4SsVDR3Kwp985IYEUx_deSaXQ41jkCHPUX8jZDIOPqYVY i www.lokalpatrioti-rijeka.com .

Karta je osmišljena kao dio aktivnosti kojima su udruge SOS Rijeka i Pariter obilježile Međunarodni dan žena u 2019. godini.

Proslavu Osmog marta 2019. započele smo još u veljači s idejom “ženskog” semafora koja se i realizirala krajem istog mjeseca te u gradu Rijeci imamo više od 5 semafora sa ženskom siluetom, ujedno i prvim takvim semaforima u Republici Hrvatskoj (više o navedenom možete pronaći na http://sos-rijeka.org/prvi-semafor-sa-zenskom-siluetom/ ).

Nadalje, na sam Dan žena organizirale smo Noćni marš koji je imao velik odaziv građanki i građana i u sklopu kojeg smo zahtjevale sustavne promjene u socijalnoom i zdravstvenom sustavu države te promjenu paradigme po pitanju zaštite žrtava nasilja (više informacija možete pronaći na poveznici http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Nocni-mars-u-Rijeci-okupio-vise-od-tisucu-zena-i-muskaraca-Posto-zenski-zivot?meta_refresh=true ).

Nakon Noćnog marša održan je prigodni koncert u OKC Palach (više informacija na http://sos-rijeka.org/nocni-mars-i-osmomartovski-koncert/ ).

[wp_mapbox_gl_js map_id=”3748″ width=”100%” height=”800px”]