U organizaciji Udruge Brod – Grupe za ženska ljudska prava iz Slavonskog Broda održan je dvodnevni trening naziva “Javno zagovaranje i lobiranje / povećanje utjecaja OCD-a u procesima donošenja oduka/kreiranja nacionalnih strategija i politika”. Trening je održan 30. i 31. listopada, 2014. godine u hotelu Art u Slavonskom Brodu.

Tijekom prvog dana trajanja treninga, a nakon uvodnog predstavljanja i pozdravnih riječi od strane Gordane Matanović i Anamarije Matanović iz Udruge Brod – Grupe za ženska ljudska prava, izlaganja su bila fokusirana na zakone Republike Hrvatske te njihovu primjenu te zaštitu žrtava obiteljskog nasija. Anica Gusak Krajnović, Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod, predstavila je novi Obiteljski zakon te njegove novine. Danijela Ćurić, Udruge Brod – Grupe za ženska ljudska prava, prezentirala je primjenu obiteljskog zakona, pružajući prisutnima primjere iz rada skloništa i savjetovališta Udruge Brod. Gordana Matačić, Ured državne uprave Brodsko-posavske županije, prezentirala je model institucionalne pomoći, odnosno besplatno zastupanje na sudu. Stela Šimić, Centar za žene žrtve rata Zagreb, predstavila je istraživanje “Analiza usklađenosti zakonodavstva Republike Hrvatske s Konvencijom Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženam ai nasilja u obitelji”. Posljednja je izlagala već spomenuta Gordana Matanović koja je prezentirala mehanizme zaštite savjetovališta i skloništa. U završnom dijelu treninga prvog dana započeto je osmišljavanje preporuka i zaključaka treninga.

Aktivnosti drugog dana treninga bile su usmjerene na javno zagovaranje i lobiranje kako bi se povećala vidljivost te utjecaj organizacija civilnog društva u procesima zagovaranja za promjene i donošenje nacionalnih politika i strategija. Sandra Buljan, Radio Slavonija, i Ivana Imrešković, Slavonsko-brodska televizija, prisutne su educirale o metodama zagovaranja putem radijskog i televizijskog medija, dok je Suzana Šarić, Radio Slavonija, predstavila specijaliziranu emisiju “Luna”, čiji je cilj javno zagovaranje i lobiranje promocije ženskih prava. Završno su dovršene preporuke i zaključci proizašli i s održanog treninga.

Na treningu su sudjelovale predstavnice i predstavnici mnogih organizacija civilnog društva, djelatnice centara za socijalnu skrb te drugih državnih tijela i institucija.

Dvodnevni trening je održan u sklopu zajedničkog projekta “Edukacijom do znanja – Suradnjom do promjena!” kojeg financijski podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Projekt provode Ženska soba – Centar za seksualna prava kao nositeljica projekta, Udruga žena “Hera” Križevci, Centar za žene Adela Sisak, Udruga Brod – Grupa za ženska ljudska prava te SOS telefon – Grad Rijeka.

(tekst preuzet s zenskasoba.hr)