Dana 11.11. u 11 sati, tri grada Hrvatske – Rijeka, Poreč i Zagreb – postali su poprište važnog društvenog eksperimenta u sklopu kampanje “Reci to naglas”.

U Rijeci smo na Korzu postavile dvije stolice nasuprot jedna drugoj. Na jednoj stolici sjedila je glumica koja je preuzela ulogu žene žrtve nasilja. S druge strane, prolaznike i prolaznice pozvale smo da sjednu nasuprot žrtvi te joj u lice pročitaju medijske članke i komentare ispod tih članaka koji su upućeni ženama žrtvama nasilja. Željele smo probuditi nelagodu i senzibilizirati javnost i medije o štetnom utjecaju koje napisane riječi imaju na stvarne živote žena u Hrvatskoj.

Ovaj društveni eksperiment imao je za cilj osvijestiti javnost o brutalnosti seksističkih i mizoginih komentara na internetu i štetnosti medijskog izvještavanja koje često krivi žrtve, banalizira i romantizira nasilje te opravdava nasilnike. Kroz direktan susret s riječima izraženim na društvenim mrežama, željele smo potaknuti razmišljanje o posljedicama koje takvi komentari imaju na stvarne živote žena.

(autorica fotografija: Martina Šalov)

Društveni eksperiment dio je kampanje “Reci to naglas” koju je pokrenula stranica Seksizam naš svagdašnji s ciljem:

– osvještavanja apsurda mrzilačkih komentara upućenih žrtvama ispod seksističkih medijskih članaka

– senzibiliziranja javnosti i medija dijeljenjem priča žena žrtava nasilja

Što ti možeš učiniti po tom pitanju?