‘Vodič kroz razvod braka” Ivane Mijić Vulinović i Karmen Kmetović Prkačin: Kako se rastati na civiliziran način

Čitateljski klub ”Dragi čitaoče” u svom se novom odabiru opredijelio za kratki odmak od iščitavanja uglednih beletrističkih naslova, prigrlivši psihološko-pravnu tematiku razvoda braka, koju su autorice Ivana Mijić Vulinović i Karmen Kmetović Prkačin u knjizi ”Vodič kroz razvod braka” nastojale na što stručniji, profesionalniji i razumljiviji način približiti čitateljima.

Nakon detaljno iščitanog djela, možemo zaključiti da su u potpunosti uspjele u svome naumu, a prvospomenuta autorica i sama je prošla kroz nelagodno brakorazvodno iskustvo.

Na taj je način već uhodana čitateljskoklupska postava (Marta, Tina, Iva, Tatjana S.N., Lari i voditeljica Doris), uz tri novopridošle knjigoljupke i članice Pravnog tima Udruge (Martina, Ivana i Barbara), na raspravi odlučila hrabro iznijeti svoja razmišljanja o pročitanoj knjizi, kombinirajući ih s vlastitim iskustvima, stečenima kroz vid zaposlenja, ili, nažalost, prolazeći kroz ona proživljena na osobnom primjeru ili putem više ili manje traumatične rastave svojih roditelja.

Složili smo se da je u pitanju izvrsna knjiga, s odlično napisanim psihološko-pravnim dijelom (knjigu je, uz naše nove snage, pohvalila i naša redovna članica, pravnica Iva Čatipović, koja nas je kratkom PowerPoint prezentacijom i uvela u raspravu), koja na jednostavan i vrlo razumljiv način uspijeva približiti one temeljne pravne zakonske upute, od temeljne važnosti za bračni par, ukoliko svatko od supružnika predmnijeva otići svojim putem.

Dakako, nismo zaboravili spomenuti i ulogu djeteta, u većini slučajeva ponajvećeg patnika u procesu razilaženja roditelja; mama i tata nerijetko se služe svojom nezrelošću na temu skrbništva djeteta, počesto iz razloga jer se, iz nekih razloga, blago rečeno, više ne vole, a u njihovoj međusobnoj zavađenosti jednako važnu ulogu, prema riječima naših pravnica, odigraju i odvjetnici.

Naravno, osoba, tijekom života, neovisno o kojem je spolu riječ, ne može u potpunosti biti pripremljena na brakorazvodni proces, stoga smo, usprkos visokoj kvaliteti knjige, imali i par opaski na pročitani priručnik, smatrajući kako autorice, mjestimice, s pretjeranom sigurnošću opisuju idealan rastanak od svog partnera ili partnerice.

Svakako, bilo bi poželjno kada bi svi ljudi pročitali ovu knjigu i uvažili savjete kako sa što manje štete raskinuti potrošeni odnos s donedavno im bliskom osobom (ili kako kaže Tina – ”rastati se na civiliziran način”), no, to, nažalost, ne možemo garantirati. Možemo se samo nadati da će ova svježe objavljena knjiga, u izdanju Naklade Ljevak, iz ožujka ove, već na izmaku 2017.godine, pronaći put, u pravo vrijeme, do srca što većeg broja ljudi.

Navedeno, primjerice, nije uspjelo poznatoj pjevačici i spisateljici za djecu Anđi Marić, koja za knjigu ”Vodič kroz razvod braka” ima samo riječi hvale:

”Kada sam uzela ovu knjigu u ruke, prva pomisao bila mi je: Bože, šteta što ovo nisam imala kad mi je trebalo! Poučna i rasvjetljujuća, divna pomoć svima koji su u tom tamnom razdoblju života. A iz osobnog iskustva vam savjetujem: roditelji, fokus na vašu djecu! Jer bez obzira na to što se događa, sve će to jednom proći, a dijete voli i mamu i tatu. Jednom ćete ga/je/ih zajedno ponosno gledati kako primaju maturu, upisuju željeni fakultet ili ih pratiti do oltara. Zato, bez obzira na to koliko vam je teško, usmjerite se na dijete i budite najbolje verzije samih sebe. Djeca će odrasti, a vrijeme nećete moći vratiti. Vaš odnos s njima samo je vaša odgovornost. Sretno i sve će to jednom proći!” (str.156.)

Zato, dragi knjigoljupci i knjigoljupke, svakako nastojte uvažiti izrečena mišljenja, ne bi li svi zajedno nastavili živjeti u što bolje uređenoj i civiliziranijoj zajednici…

OCJENE: Doris 4/5, Marta 4/5, Tatjana S.N. 5, Martina 5, Ivana 5, Barbara 5, Tina 5, Iva 5, Lari 5.

Lari Šeta