Sastale smo se vrućeg četvrtka 06.07. samo nas 3: Doris, Tina i ja (Marta).
Ovoga puta smo čitale knjigu Pod mramornim nebom pisca John Shorsa. Knjigu smo ocijenile prosječnom ocjenom 3, ali da budem točnija, ovako smo je pojedinačno ocijenile: Doris 4, Tina 1 (!) i ja 4.
Ono što smo zamjerile jest to da nam pisac nije dovoljno dobro dao uvid u likove. Kao da je „pod mus“ htio da smatramo određene likove lošima, a određene dobrima. Npr.: Aurangzeb/Alamgir je od samog početka zločest lik. On je zločest i točka! Niti u jednom trenutku mu pisac ne daje šansu da opravda tu svoju zloću. Za razliku od njega, njegova majka carica je bila prava žena-majka-kraljica (carica u ovom slučaju), baš kao da je bogom dana. Ta bogom dana carica je dopustila da joj se kćer uda za, rekla bih, najodvratnijeg čovjeka u carstvu, koji je njenu kćer tretirao kao komad mesa.
U svakom slučaju, opći dojam knjige nije toliko loš, ali da se tu naći pokoja nejasna stvar, poput ovih gore navedenih. Kraj knjige je prilično sapunićast i patetičan te malo baca na jeftine ljubiće. Ali da se odmaknemo od tog lošega, ono što je dobro jest to da je knjiga temeljena na povijesnim činjenicama, pa smo sada i malo pametnije.
Knjigu bih preporučila jer odgovara ovim vrućim ljetnim danima i čitanju na plaži.
A sad malo o sljedećoj knjizi. Odlučile smo se za nešto skroz drugačije: Goran Tribuson, Rani dani. Ta da! Da malo bacimo oko i na hrvatsku književnost. Živi bili pa vidjeli!
Svima želim ugodno ljeto. I svakako čitajte jer je to najbolji oblik opuštanja.

Marta Grahovac