“Dežurna kučka” Cathi Hanauer: OK, ova knjiga nije bezveze 

Čitateljski brod SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava doplovio je do svoje prve godišnjice postojanja. 

Posebno za tu prigodu, već uhodana ekipa volonterki (Doris, Tina, Iva, Marta – nedostajale su nam Lorena i Tatjana S.N.) – uz malu pomoć volonterka Larija – pripremila je raspravu o poziciji žene u suvremenom društvu. 

 Naravno, glavna inspiracija za našu razgovorljivost bila je ukoričena zbirka tekstova pod naslovom “Dežurna kučka”, u odabiru američke književnice i novinarke Cathi Hanauer. 

 Hanauer je u obzir uzela tekstove uglednih žena razne životne dobi u američkom društvu, nastojeći prikazati na koji se način obrazovana i uspješna žena nosi sa životom u današnjem turbulentnom vremenu. Rezultat je odista opuštajuće čitateljsko iskustvo, sa zgodnim uvidom u nikad nepresušnu temu međuljudskih odnosa. 

Knjiga je svojedobno postigla status bestselera, a nedavno je objavljen i nastavak knjige, luckasto naslovljen – “The Bitch Is Back: Older, Wiser, and (Getting) Happier”, također s Hanauer kao urednicom. Stoga je u budućnosti realno očekivati hrvatski prijevod ovog nastavka.

 I knjigu s malo pažljivije osmišljenom naslovnicom hrvatskog izdanja, rekli bismo. 

 Iako možemo razumjeti nakladnikovu želju za što većom prodajom, prvi pogled na naslovnu stranu knjige, koju čitatelj drži u rukama, pretežito sugerira sljedeće: “OK, ova knjiga je zasigurno nešto bezveze.”

 U slučaju “Dežurne kučke” iliti “The Bitch In The House” vrijedi misao – “You Can’t Judge a Book by the Cover”, kako je davno pjevao jedan od arhitekata rock’n’roll glazbe, legendarni Bo Diddley.

 I tako smo se na raspravi dotakli nekih od zanimljivih životnih pitanja – maštanja o tzv. savršenom muškarcu (konsenzus glasi da s godinama takve ideje odlepršaju, naročito kada se žene suoče s grubošću života), nesvjesnog postupanja po savjetima rođenih majki (obitelj nam usađuje ideje o tome kako bi naša vizija života trebala izgledati), manipulaciji sveprisutnih medija koji utječu na društveno prosuđivanje žena, ali i brutalnoj iskrenosti zastupljenih autorica u knjizi (što se Ivi naročito sviđalo). 

 Također, bilo je vrlo korisno čuti i razmišljanja naših volonterki (majki ili mladih zaljubljenih žena) o zreloj ljubavi – na što nas je potaknula priča jedne oženjene autorice u kojoj zagovara ideju o istovremenom varanju supruga s drugim muškarcem (slučaj otvorenog braka). Nakon očekivano burne rasprave složili smo se da nije važno na koji nas način društvo promatra, već da je najljepše slobodoumno postupati, a da se pritom ne gazi druga strana. 

 Prvenstveno iz razloga što u načelu društvo ne mari za postupke pojedinca/ke – iako mi sebe volimo uvjeravati da tomu nije tako, uglavnom gledajući tijekom života kako zadovoljiti tuđe potrebe. I objeručke prihvaćajući svaki oblik licemjerja zajednice.

 Spomenuli smo i knjigu “Muškarčina na kauču”, u kojoj je suprug Cathi Hanauer, Daniel Jones, skupio tekstove uglednih muškaraca, pružajući im priliku progovoriti o njihovim pobjedama i porazima, iskustvima i patnjama itd. Jones je, poput svoje supruge, vješto napravio bestseler o kojem čujem samo riječi pohvale… Zapravo, ovo bi mi moglo biti skorašnje čitanje…

S dobrim vibracijama poslije “Dežurne kučke” putujemo u daleko 17. stoljeće i postajemo svjedoci jedne velike ljubavi, smještene u doba izgradnje Taj Mahala… 

 “Pod mramornim nebom: Roman o Taj Mahalu” autora Johna Shorsa naša je sljedeća luka pristajanja…

OCJENE: Doris 4, Tina 5, Iva 5, Lari 4, Marta 2.

Lari Šeta