Još 09. lipnja ove godine smo Vladu Republike Hrvatske, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo unutarnjih poslova i ostale nadležne institucije upozoravale na porast ubojstava i pokušaja ubojstava žena te predlagale i zahtijevale hitne analize, konkretne korake i brze promjene u sustavu zaštite žena žrtava nasilja.
Od tada se promijenio samo broj ubijenih žena. Našu reakciju u kojoj tražimo njihovu odgovornost u sprečavanju femicida možete pročitati ovdje.
Nakon dva femicida u samo mjesec dana, u Hrvatskoj je do ovog trenutku čak 12 žena ubijeno od strane (bivšeg) partnera. Brojka je to pred kojom više ne smijemo zatvarati oči! O problematici nasilja nad ženama te razlozima neprijavljivanja nasilja za Hrvatsku radioteleviziju prvo je govorila psihologinja Lorena Zec (snimku možete pogledati ovdje ), a nakon nje i pravnica Iva Čatipović (snimka je dostupna na poveznici). Povodom svog gostovanja, pravnica je istaknula da znakovi upozorenja za femicid postoje te da ih nadležne institucije ne smiju ignorirati.
Savjetovalište za žrtve obiteljskog, partnerskog i seksualnog nasilja u udruzi SOS Rijeka pruža besplatnu i povjerljivu psihološku i primarnu pravnu pomoć i podršku. Možete nam se obratiti putem broja telefona 051 211 888, e-maila pomoc@sos-rijeka.org ili putem društvenih mreža (svakog radnog dana).  Tu smo za vas!