Članice inicijative Radnica izradile su analizu Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama.
Uz Ivanu Dobrotić s Katedre za socijalnu politiku pri Studijskom centru socijalnog rada na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Lanu Kučer iz udruge CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, jedna od sudionica bila je i naša pravnica Iva Čatipović.

Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama temeljni je propis kojim je uređen sustav rodiljnih i roditeljskih potpora u Republici Hrvatskoj. Njime se, između ostalog, naše zakonodavstvo usklađuje i s određenim propisima EU. Posljednji takav jest Direktiva (EU) 2019/1158 Europskog parlamenta i Vijeća o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi koja je stupila na snagu, a države članice moraju prenijeti odredbe u nacionalno zakonodavstvo do 2. kolovoza 2022 .

Tako će predstojeće izmjene Zakona, prema najavama, biti usmjerene na usuglašavanje s odredbama navedene Direktive. Međutim, smatramo kako hrvatski sustav dopusta traži temeljitije izmjene, kao i da je Zakon potrebno poboljšati u više područja. Štoviše, potrebno je nanovo izraditi cijeli Zakon, a u cilju izmjene sustava rodiljnih i roditeljskih potpora, ali i njegova pojednostavljivanja za krajnjeg korisnika i same provoditelje. Slijedom toga, izradile smo analizu postojećeg Zakona, uključivši konkretne prijedloge za njegovo unaprjeđenje van okvira koji od RH traži Direktiva. Na kraju analize sažele smo glavne preporuke za izmjenu Zakona.

Analizu možete pročitati ovdje: http://www.cesi.hr/wp-content/uploads/2022/04/ZRRP_analiza-odredbi-i-praksi-1.pdf