Drage poslodavke i poslodavci,

zahvaljujemo što ste se pretplatili na naš newsletter!

Pred Vama se nalazi prvi od pet newslettera: prva tri newslettera bit će posvećena Zakonu o radu, a posljednja dva Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama.

Krećemo s predstavljanjem odredaba Zakona o radu (dalje: ZOR) smještenih u posebno poglavlje pod nazivom “Zaštita trudnica, roditelja i posvojitelja”:

Ove odredbe smještene su u posebno poglavlje jer je zakonodavac prepoznao probleme s kojima se navedene osobe susreću u svijetu rada, kao i da je ciljanu skupinu potrebno zbog njenog specifičnog i ranjivog položaja dodatno zaštititi.

Zakonodavac je prepoznao da su roditelji, a posebice žene, u Hrvatskoj i dalje diskriminirane na tržištu rada – najviše na osnovi trudnoće i majčinstva, ali i dobi. Diskriminacija se obično javlja zbog predrasuda: žene se, zbog njihovih roditeljskih ili skrbničkih obaveza, često smatra manje fleksibilnim, produktivnim i profesionalnim radnicama koje uzrokuju organizacijske poteškoće poslodavcima. Diskriminacija temeljem trudnoće i majčinstva se najčešće manifestira kroz otkazivanje ili neobnavljanje ugovora o radu, uskraćivanje napredovanja, premještaje na nepovoljnija radna mjesta ili srozavanje uvjeta rada, kao i pitanja usklađivanja privatnog i poslovnog života. Pri zapošljavanju se susreću s nezakonitim pitanjima o bračnom i obiteljskom statusu, a posebno je nepovoljan položaj žena u dobi od 50 i više godina koje teže pronalaze zaposlenje. Iako imamo nekoliko zakona koji reguliraju ovo područje, oni se u praksi i dalje adekvatno ne provode. Sam Zakon o radu sadrži nekoliko odredaba kojima se štite navedene kategorije osoba. Iako su neke od njih dobro zamišljene, pokazalo se da ih je potrebno dodatno razraditi i poboljšati kako bi se osigurala veća razina prava i zaštite.

Nadamo se da će vam informacije iz ovog newslettera biti korisne, a za više informacija slobodno nam se obratite na broj telefona 051 211 888 ili putem e-maila pomoc@sos-rijeka.org

Newsletteri su realizirani kroz projekt Snažne – aktivna podrška jednoroditeljskim obiteljima , kojeg financira Središnji državni ured za demografiju i mlade.