U srijedu, 26. travnja 2017. godine, koordinatorica i savjetnica za pravna pitanja Iva Čatipović održala je predavanje u Domu za starije osobe “Volosko” Opatija. U sklopu predavanja okupljene je upoznala s ugovorima o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju i pravnim posljedicama njihovih sklapanja. Na predavanju je prezentirana i brošura o ugovorima o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, namijenjena osobama starije životne dobi, kako bi se što jasnije i konkretnije mogli upoznati s pravima i obvezama prilikom sklapanja navedenih ugovora.

Ovo je drugo od ukupno pet predavanja koja će pravnica održati, a osim domova Kantrida i Volosko, preostala će biti održana u Domu za starije osobe na Krku te javna predavanja u Rijeci i Crikvenici.

Predavanja i brošura dio su projekta “Mudrošću protiv nasilja nad najmudrijima”, kojeg financijski podupire Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava provodi ga zajedno sa CTK Rijeka, Centrom za osnaživanje djece i odraslih – ELAN savjetovanje, CZSS Rijeka, Domom za starije i nemoćne osobe “Kantrida” Rijeka, Domom za starije osobe “Volosko” Opatija i Domom za starije osobe “Mali Kartec” Krk.

U sklopu projekta provode se i sljedeće aktivnosti:

  • Edukacija o pravima iz sustava socijalne skrbi (javno predavanje)
  • Pravno savjetovanje vezano za tri područja: nasilje nad starijim osobama, ugovor o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, prava iz sustava socijalne skrbi (provodi se individualno u sjedištu Udruge)
  • Psihološko savjetovanje za starije osobe koje su žrtve nasilja (provodi se individualno u sjedištu Udruge)
  • Predavanje za osobe koje skrbe za starije osobe s ciljem prevencije izgaranja (burnouta) kod osoba koje se skrbe o starijim članovima svoje obitelji ili potpisnicima ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju (javno predavanje)
  • Radionice cjeloživotnog učenja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena za starije osobe: “Utorak s penzićima“  –  interaktivne radionice  za starije osobe informatičke tematike (održavaju se u prostorijama partnera CTK Rijeka, u pravilu posljednjeg utorka u mjesecu u 11 sati) te likovne radionice za poticanje kreativnosti i socijalne uključenosti starijih osoba; kiparske radionice i radionice akvarela (u domovima za starije i nemoćne osobe). Po završetku radionica bit će organizirana javna izložba.

Brošuru o ugovorima o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju u čijoj su izradi sudjelovale volonterke Udruge Mia Cvijetić, Ivana Vretenar i Tatjana Mrvoš  možete preuzeti ovdje: Brošura – Ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju – final